Протестиращи искат запазване на лева и оставка на правителството!

България отблизо

Протест с искане за запазване на лева и оставка на правителството тръгна от парламента към триъгълника на властта и блокира движението по двата централни булеварда „Дондуков“ и „Цар Освободител“.

Демонстрацията е организирана от партия „Възраждане“, но се забелязват поддръжници и от други извънпарламентарни формации, пенсионери, младежи. Присъединиха се и депутати от БСП, като Таско Ерменков и Георги Свиленски. По думите на Ерменков партията му подкрепя всеки, който иска да свали правителството, независимо от коя политическа сила е. Затова ще е неестествено той да не е навън заедно с протестиращите. Соцдепутатът бе приет радушно от протестиращите симпатизанти на „Възраждане“, както и сипатизантите на други партии. “

Недоволните развяват трибагреника и скандират „оставка“, а около час след началото на митинга поеха по жълтите павета към Министерския съвет, съобщава dariknews.bg.

Сред доводите да протестират те изтъкнаха несъгласието си с отказа от лева и замяната му с еврото и настояха за референдум. Протестиращите се обявяват още и срещу договора с Канада, известен като СЕТА, одобрен на първо четене от парламента.

Полицейското присъствие на жълтите павета е сериозно подсилено.

Плътен кордон униформени с жилетки с надпис „антиконфликт“, бяха застанали пред парадния вход на Народното събрание. Протестиращите се бяха събрали до Паметника на Цар Освободител и през първия час и половина, не бяха затворили булеварда, така че и двете платна останаха свободни за придвижване на автомобилите. След 13.15 обаче те се отправиха в посока на Министерския съвет и блокираха движението.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *