Румен Радев РАЗНИЩИ Европейският съюз! Вижте какво НАПРАВИ българският президент!

България отблизо

Преди няколко дни, президентът Радев изнесе лекция пред най-голямата студентска дискусионна общност в Оксфордския университет, наречена „Оксфордски съюз“.

В словото си, Румен Радев, в прав текст каза на Брюксел, че няма никакъв смисъл да измисля още регламенти, изисквания и предписания, защото те изглеждат като старо ръководство, което не може да се ползва.

Трябва да променим европейските институции, подчерта президентът, цитиран от glasove.com. Те са създавани в друга епоха, когато нямаше социални мрежи, а само малко на брой, контролирани от държавата медии. Тогава, вземането на решения, които засягат целите общества, се осъществяваше от малка група хора, по силно йерархичен модел, който напълно изключваше намесата на обикновените граждани в управлението на собствените им страни.

Това, продължи президентът, нямаше как да не предизвика недоверие и дори неприязън към институциите и към властта като цяло. И затова хората в социалните мрежи, сами започнаха да трансформират този модел от централизиран и вертикален, в хоризонтален и разпръснат. Защото обществото иска да се чуе и неговото мнение. По тази причина, само една публикация във Фейсбук, може да изкара на протест хиляди хора.

Ето защо, пред „Оксфорд юниън“, президентът призова младите хора да не следват готовите инструкции, а да развиват критичното си мислене. И да бъдат непримирими към несправедливостта и подмяната на истината.

Президентът Радев посочи още, че „политиката на отворени врати за мигрантите в ЕС“, е неадекватна. Защото тя оказва опустошителен ефект и върху европейските страни, и върху страните, от които произхождат мигрантите. Тази политика откъсва младото поколение в страните на Африка и Близкия Изток от проблемите в родното им място. Тази политика променя самата ценностна система на младежите и вместо да са ангажирани със стабилизиране и развитие на собствените си страни, тяхна цел в живота става желанието да се настанят в някоя богата европейска държава и да използват нейната социална система.

Като главни предизвикателства пред ЕС, държавният глава посочи фрапиращите икономически и социални различия между Източна и Западна, Северна и Южна Европа. Неравенството между хората и различните социални групи се увеличава непрекъснато, подкопава се върховенството на закона, вихри се корупция по високите етажи на властта, а институциите на ЕС са неспособни да отговорят на очакванията на гражданите за справедливо, демократично и проспериращо общество. А това напълно ликвидира доверието в ЕС.

В България, завършва Радев, се сблъскват много интереси. И въпреки че сме членове на ЕС и НАТО, ние трябва да защитаваме своя национален интерес. И в сферата на сигурността, и в икономиката, и в енергетиката.

Какво всъщност каза президентът на Брюкселските чиновници?

Най-напред, държавният глава заяви индиректно, че грубата намеса на Европейската комисия чрез „регламенти и изисквания“, в политиката и икономиката на държавите-членки, е неприемлива. И води до мощни центробежни процеси. Държавите започват да се разбягват от ЕС. Понеже заповедите на Брюксел разрушават икономиките и страните им.

Затова, според Румен Радев, трябва да се променят европейските институции. Както и самият ЕС. Брюксел трябва да спре да командва държавите. И да започне да им помага в преодоляване на икономическите и социалните различия.

Нещо повече. Брюксел или ще спре да облагодетелства няколкото големи държави за сметка на другите, или ще се разпадне. Тоест, ЕС трябва да възстанови справедливостта вътре в съюза. Икономическа, политическа и всякаква. С други думи, съюзът трябва да създаде възможности на държавите да просперират, да увеличават стандарта на живот на своите граждани.

Иначе няма никакъв смисъл от съществуването на този Европейския съюз.

Автор Иво Македонски, istinata.net   

Tagged

2 thoughts on “Румен Радев РАЗНИЩИ Европейският съюз! Вижте какво НАПРАВИ българският президент!

  1. НЕЩАСТНИК!!! МРЪНКАЛО БЕЗПОДОБНО КАЧВАЙ СЕ НА САМАЛЕТА ИИЗЧЕЗВАЙ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *