Проф. Александър Маринов: Протестите показаха, че България вече не иска да търпи тази власт!

България отблизо

След опожарената от ГЕРБ и това управление земя, новите кълнове ще имат нужда от време да поникнат.

Така започна интервюто си, за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“, проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев по повод 100-ния ден на протести с искане оставката на правителството и главния прокурор.

Според него, обществото ще рекултивира тази земя.

„Обществото не е абстракция, това са конкретни хора, групи от хора, конкретни стремежи, борба и т.н. Не можем да видим сега всичко. Това е едно безбрежно море. От него полека-лека в това поле на желание за промяна ще се появи и конкретиката. В момента нея я няма, но ще се появи“, коментира той.

Според проф. Александър Маринов към момента няма формация, която да е категоричен носител на промяната.

Нагласите на хората се менят, от тук насетне ще има очакване не за кебапчета, не за 50 лева и клиентела, а за реални резултати, заяви той.

„Протестите постигнаха цел, която в известен смисъл е по-важна от оставката на правителството. И тази цел, този ефект както вътре в България, така и извън страната ни, се изразява в това, че досегашният модел на управление, на упражняване на политическата власт и на злоупотреба с политическата власт е напълно делегитимиран. Нещо повече – ефектите от протестите и тяхното отражение зад граница надхвърлиха последиците дори за българските политици. Виждате, какво се случва в европейските институции, в Европейския парламент, където ми се струва, че от поведението на някои партийни семейства ще има тежки последици и за тях, и за европейската политика“, обясни той.

Според проф. Александър Маринов протестите убедиха голяма част от гражданите, че това повече не бива да се търпи, има реална промяна в нагласите на хората.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *