Румен Овчаров разкри какви са тайните замисли на САЩ с обвиненията по „Магнитски“

България отблизо

„Станах герой в световен мащаб, благодарение на държавния департамент на САЩ и Комисията по финансово разузнаване. Срам ме е! Тревожен съм! Покъртен съм от това, че уж най-великата демокрация в света с нейните чест и морал, по такъв елементарен и нагъл начин може да наклевети едни хора на базата на инсинуации. Нямам офшорни сметки, нямам 5 милиона! Всичко това са лъжи!“

 

Това заяви в емоционално слово пред конгреса на БСП бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, чието име бе обявено в новия списък „Магнитски“ с обвинения за корупция в сферата на енергетиката.

„Тази битка срещу мен не е битка за миналото, битката е за бъдещето на България и българската енергетика, и въобще за изтикването на Русия от България. Нито един от нас не е защитавал руски интереси, ние сме защитавали българските интереси, защото Българя е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво, да доставя сигурно ядрено гориво. Американското ядрено гориво е старото руско гориво и е с по-лоши параметри от новото руско гориво, което ползваме сега“, каза Румен Овчаров.

Овчаров заяви, че неговото оклеветяване, извършено от американското посолство у нас, е по доноси на трима души – Красен Станчев от Института по пазарна икономика, Стефан Гамизов, Галя Александрова от „Капитал“.

„Цинично е да обвиняват Иван Генов и Александър Николов. Иван и Сашо бяха първите, които подписаха споразумение за ядрените реактори. 2007 г. посланик Джон Байерли събираше информация за този и онзи и доносниците знам – единият се казва Красен Станчев от Института за пазарна икономика, Галя Александрова, зам.-главен редактор на в. Капитал – тогава те формираха позициите. Сега кои са – не знам, но са пак от този кръг. Не се интересуват от Nexo, нито от човека, който прекрати договора с „Газпром“, заради който платихме 1 млрд. лв. повече. Неговите посредници са вкарани директно вътре. Само тук прокуратурата си свърши работата“, обясни подробно Румен Овчаров.

„Води се война за изтикване на всички руски енергийни доставки от България и региона“, поясни Овчаров вкарването в списъка „Магнитски“ на трима енергетици, двама от които са бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“. Според него България е разчитала енергийно досега на Русия, защото нейните енергийни доставки „бяха най-евтините и гарантирани“.

„Тъжно! Сега търсете газ по моретата и океаните“, каза той по повод вкарването на втечнен газ в българската енергийна система. „Сега предстои атака по българската атомна енергетика. Това не е битка за миналото, това е битка  за бъдещето“, каза той и поясни, че американскато гориво за атомните централи е с по-лоши параметри.

„Не се притеснявайте за мен, обърна се Овчаров към смълчаната зала. Това са лъжи, които показват по какъв начин ще бъде манипулирана България отсега нататък. Много е важно какво ще бъде бъдещето на БСП, защото БСП остана единствената партия, която с движи от националните интереси на България“.

Нямам офшорни сметки. Нямам пет милиона лева, нямам фирми, които да правят бизнес с АЕЦ „Козлодуй“. Всичко това са лъжи. Това каза на 50-ия Национален конгрес на БСП Румен Овчаров, чието име попадна в списъка „Магнитски“.

Хонорарите са високи в САЩ и не знам дали ще се съдя, но ако намеря 5-те милиона, за които говорят, ще ги съдя, каза той, вземайки специално думата и уточнявайки, че е искал да говори за вътрешно-партийните проблеми на БСП, но имал друг повод.

Неговата позиция за бъдещето на БСП е „да не се сваля лидера“. Всичко на война с ръководството на партията, какви са тия пърформанси, пита Овчаров.

Източници: news.bg, epicenter.bg, БНР

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *