Проф. Витанов: Ако Русия искаше да превземе Киев щеше да го превземе много бързо!

България отблизо

Проф. Николай Витанов разкри в свой анализ хода на бойните действия в Украйна и своята прогноза за това как те ще се развиват в бъдеще. Ето какво написа на стената си:

1. За дългата война и за очакваните 45 000 руски жертви през тази война вече ви писах десетки пъти. Ама то и американското разузнаване това казвало. Радвам се, че сме на едно мнение с американското разузнаване. То е много солидна организация. Аз, нещастният Квазимодо, окрякван от юрдеци и оплюван от рецензенти от кафенето, нали мога да се скрия малко зад американското разузнаване.

2. Руската групировка войски няма численост да обкръжи ефективно Киев. Руската групировка войски няма численост да държи цяла Украйна в окупирано състояние. Това също доста отдавна ви га написах нали. Просто е, въпрос на елементарна сметка. Ако искате да унищожите Украйна, няма да действате по този начин. При това имате всичкия арсенал и да го направите.

3. За парламата – отдавна ви писах, че преговорите са за парлама. И бойните действия в Западна Украйна са за парлама, а че основният фронт е в източна Украйна. Ама не било така, ама те искали Киев да превземат. Не ме разсмивайте. Ако искаха да превземат Киев, руснаците щяха да го превземат много бързо. И нямаше да пищите за двата милиона убити, защото щяхте да се криете по мазетата от страх да не се изтърве насам някоя от ракетите с ядрен боен заряд.
Та, всичко в Западна Украйна е за парлама.

4. Мариупол падна. Украинските загуби там никак не са малки.
Това, което върви сега там се нарича прочистване. Спряхме да броим вече украинските загуби, нали така. Защо? Загубите при Мариупол никак не са малки. Не е изненада това. Като превземете един град, противниковата групировка там заминава. Просто е.

5. Краматорската дъга. Сражението си започна. Засега не върви много интензивно, защото украинската армия се е бетонирала в укрепления и си седи в тях. Правилно са преценили колко са им шансовете в отрита битка. За големите бункери обаче има големи бомби за разрушаване на големи бетонни бункери. Веселбата ще почне веднага щом руснаците разберат бункерната топография в района. Писах ви – много кръв ще се лее там. Вижте на какво разстояние е Авдеевка от Донецк и на какво разстояние са Словянск, Краматорск и Североденецк от Изюм. Писах ви, че шансът на украинската армия е да се седи по бункерите, а не да води големи битки на открито.

6. Техническото пречупване – за това се разбрахме, че ще говорим в средата на април. Гледаме какво става. Знаете, че съм се хванал за главата от аматьорщината в украинската пропаганда. Да ви кажа защо. Защото сме в НАТО и трябва да ги подкрепяне. А те се дънят ли дънят. Поредната издънка – с гордост обявяваме как ешелон с танкове от чужбина е влязъл в Украйна. След два дена руската пропаганда с гордост обявява, че ешелонът е унищожен покрай Харков.

Въпрос – добре, бе, доставяме ти танкове и друго. Мълчи си и си действай, какво се хвалиш чак до края на Галактиката. Ами руснаците пускат спътниците да снимат, локализират ешелона и бум, няма го. Ама сега, дайте още танкове. Виждате ли сега, защо съм се хванал за главата. А някои си мислят, че танковете извират от земята. Вчера бе потопен и флагманът на украинския флот – Донбас. Да видим сега. Украински флот – практически няма. Военно-въздушни сили – практически няма. Рафинерии – няма. Ремонтни заводи – няма. Каквото е останало са части от сухопътните сили. Руснаците? Загубите им са по-малки от предвидените, много не им пука, правят ротации на части от групировката в Украйна. Вкарват свежи сили. Докъде ще доведе това? Сами си отговорете, на който както му харесва.

7. Психическото пречупване.
Най-интересната част. То не беше крякане, то не бяха отрицателни рецензии. Буча. Вчера се прожектира филм в ООН за зверствата там. Аз по навик почнах да броя труповете, нали за Сребреница се говори, чакам да вида 7000 трупа и нагоре. Преборих на два порядъка по-малко. Не струва този балон? Защо? Пентагонът – пак сериозна организация, зад която нашият Квазимодо ще се скрие – каза, че не може да потвърди украинските твърдения за клане в Буча. Тоест, Зеленски си приказва, но ние не вярваме.

А защо не вярват? Ами защото, когато ви се показват 10-на трупа и не е ясно, откъде са събрани и вие наречете това геноцид, на следващия ден ще ви се показват снимки от вашите бомбардировки в Йемен и на други места с повече от 10 трупа и вас ще ви обвинят в геноцид. Нали така. Затова ви писах – Буча е поредният пропаганден балон. Ще се надуе, надуе, па ще гръмне и ще забравим за него. Друго, друго трябва тук. Давай химическото оръжие.

Писах ви, че колкото повече Украйна потъва в руини, толкова по-агресивна ще става украинската пропаганда. Знаете, че съм бил в Германия, изучавал съм ги тези работи от гледна точка на това как един атрактор си намалява измерението в фазовото хиперпространство и се свива до неподвижна точка.
Почнах за ви звуча странно, нали така. Но в Германия е имало майстор на пропагандата. Тук има такива неща, от които да се хванеш за главата.

Писах ви, че при руснаците засега обстановката е по-спокойна. Войната не е на тяхна територия, руската пропаганда си работи без особени засечки и държи народа в подходящо ментално състояние. Има обаче проблем. Какъв? Тук Квазимодо ви е подбрал цитат. Ето го
….Също тъй, ако войната се проточи, ресурсите на държавата не ще бъдат достатъчни, за да устоят на натиска. Ето защо, когато оръжията са изтърпени, пламът — угаснал, силите — изчерпани и хазната — опразнена, други вождове ще се появят ненадейно, за да се възползват от безизходното ти положение. И тогава никой човек, колкото и да е мъдър, не ще може да предотврати последствията, които неминуемо ще настъпят….

Е, откъде е това, пернати юрдеци мои, откъде е това велики рецензенти мои. Можехте и вие да го посочите това нали. Ама можете разбира се, след като Витанов го е посочил, можете да кажете, че и вие сте могли. То че нища не можете, ние си знам, но де си остане между нас.
та така, проблемът вече ви е ясен. И пред руската пропаганда предстоят нелеки задачи.

8. По фронтовете. Сражението покрай Краматорск си върви.
Украинците са се окопали под метри бетон и чакат. Чакат големите бомби, които разрушават бункери. Прогноза – ще ги дочакат. Ако искат да вземат Донбас, руснаците трябва да ликвидират тази групировка. И ще се пробват.

Хайде стига за днес. Чакаме да видим какво ще стане.
И докато чакаме и гледаме – помним Бисмарк. Дето не знаел, как да върне мечката в бърлогата и че войната било едно от трите събития, дето най-много се лъжело.

Иначе, войната си е гадна работа. И когато си могъл да я предотвратиш, а вместо това си изкарал мечката от бърлогата и тя ти руши държавата, каквито и роли да играеш Оскар няма да ти дадат. Американците си правят прекрасно сметката, многократно съм ви го писал. Анализите на военни действия по техните книги съм ги учил. Първокласна школа. Въпросът е ние как ще се оправим през тази война. Не се оправяме особено добре, ни от пропагандна гледна точка, ни от други гледни точки. Но стига затова.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *