Гавра с България и Русия: В София типосват улица „Героите на Украйна“ точно до руското посолство, а украинското знаме ще е редом с българското!

България отблизо

Алея, която се намира между булевард „Драган Цанков” и оградата на руското посолство, ще бъде кръстена „Героите на Украйна”, а градинка в близост до посолството ще носи името „Борис Немцов”. Това гласуваха общинските съветници на заседанието си днес.

Пространството пред посолството на Руската федерация ще носи името „Героите на Украйна“. Предложението на общинските съветници от ГЕРБ-СДС беше прието с 32 гласа „ЗА“ и 16 „против“.

Пространството между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ пък ще бъде наречено на името на Борис Немцов. Предложението бе гласувано с 33 гласа „ЗА“, 12 „против“ и двама „въздържали се“. До момента и двете пространства бяха безименни.

„Предложението ни за именуване е мотивирано, преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на  проевропейската и евроатлантическата си ориентация.

Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за именуване, декларации, събития и протести, включително и пред посолството на Руската федерация“, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район „Изгрев“ с името „Героите на Украйна“.

Общинските съветници решиха знамето на Украйна да се вее в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. „За“ решението гласуваха 36 общински съветници, „против“ бяха 14.

Общинските съветници от левицата настояха на административната сграда да се вее само българското знаме. Михаил Ставрев развя български трибагреник по време на заседанието.

В дискусията се включиха и народните представители от „Възраждане“ Петър Петров и Николай Дренчев. Те също се изказаха „против“ издигането на украинския флаг. Призовавам общинските съветници да не взимат това решение, настоя Петров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *