Проф. Витанов: Ако украинската армия тръгне да проваля референдумите – ще изчезне!

Свят

В профила си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната. 

Публикуваме пълния текст на коментара му без редакторска намеса:

 

Кратка информация за войната за 26 септември 2022 г.

Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. Видяхте, че прогнозата ми, че натискът върху Путин да спре да си играе на специална военна операция, ще даде резултат, се оправда. Върви логистична подготовка за вкарване на новите части в бойни условия. Докато не е станало това, украинците имат шанс за още един мегаюруш. Въпросът е, какво става с украинските резерви.

Винаги съм казвал: слезте на земята, гледайте реално на нещата. Успокойте се – войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. Наблюдаваме събитията и си правим сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

За да ви сваля на земята, както знаете броя следното

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия – ден 14. И не само ги е окупирала. Въпрос на дни е тези територии да бъдат присъединени към Русия.

И тъй, да почваме

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк – националният интерес. Чий национален интерес – нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва – да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Тук ще променим структурата на текста. Зимата идва и трябва да гледаме идеологическата обстановка. После ще гледаме какво става по фронта.

Идеологическата обстановка.

И тъй, както ви беше прогнозирано, натискът върху Путин даде резултат. Руската мобилизационна машина върви. Русия е опасна с мизерията си, е казал Бисмарк. Там мисленето е друго и са свикнали на малко. Ние сме свикнали на много и като започне да свършва боллука, на власт започват да идват националистическите партии. Миналата седмица – Швеция, днес – Италия. И няма да спре дотук.

Защо се провалят карикатурните фърфальончовци, набедени за политици. Защото, който ги е набедил, успешно си прокарва интереса за бедна и слаба Европа, а те не знаят да действат правилно при обедняващ народ.

Писах ви, пиша ви пак – ще берем ядове тази зима. Не само в Украйна ще берат ядове. И ние ще берем. Ядове си посяхме, ядове ще берем. И виновни има – много отдавна ви пиша за политическа и идеологическа аматьорщина. И тя си има имена и лица.

Руския план е прост: референдуми – присъединяване на територии към Русия, масивно навлизане на руската армия в тях. И тъй като украинската армия ще се окаже на руска територия, то съгласно руската военна доктрина може да се използва и ядрено оръжие по цялата територия на противника. Масивни удари по критичната украинска инфраструктура, студ, липса на вода и глад в Украйна през зимата.

Солиден план – ще сработи. А какъв е украинския план? Хвърляне на още и още пушечно месо на фронта, искания за още и още оръжия, контриране на усложняващото се икономическо положение на народа с още повече пропаганда, мобилизация на каквото е останало и надежди, че зимата ще мине без много поражения по инфраструктурата и държавата.

Пропагандата обаче е до време. Официални украински представители започнаха да признават, че загубите на украинската армия се крият. Тук да припомним милите ни шарлатан-юрдечета, които организираха официална кампания срещу мен, че информацията ми за големите украински загуби била фалшива. Източник на „обективна информация“ – украински сайтове. Тъй, тъй. Абсолютно аматьорски юрдешки начин на правене на проукраинска пропаганда.

Писал съм ви много пъти, пиша и сега – така не се прави, при положение, че народът ти е русофилски настроен. Но набедените за пропагандисти – каквото могат, това си правят. Аматьорщина. Дива аматьорщина в отразяването на тази война. Не се прави така, казва Витанов, те му реват насреща.

Малко за военните действия. Виждате – юрушите запецнаха, както ви бе и прогнозирано. Полетата между Николаев и Херсон са пълни с трупове на украински войничета, както ви бе и прогнозирано. Имаме два различни начина на водене на тая война. Украинците разчитат на числено превъзходство и за тях успех е, ако могат да заемат някоя територия. Руснаците разчитат на техническо превъзходство, пазят войниците си. За тях минимумът за успех е да превземат Донбас. Виждате, че ще го и направят.

На Зеленски тежката му техника замина в двата юруша. И сега иска още танкове. Танковете обаче не извират от земята. Американските сенатори говорят, че войната ще се води до последния украинец, а не до последния натовски танк. А Ню Йорк Таймс пише за грамадните украински загуби покрай Херсон. Вие, които четете тези сводки, не сте изненадани. Това ви бе предсказано.

Винаги съм казвал, че никаква контраофанзива не може да тръгне при руското артилерийско и въздушно превъзходство. Никоя модерна армия не действа така – да хвърля пушечно месо срещу оръдия и самолети. Помнете тези юруши и помнете как украинската армия крие загубите си. Защото пак ще говорим за това.

Винаги съм ви писал – войната е дълга игра. Когато правиш глупости срещу по-силен противник, това винаги ти излиза през носа. Запомнете и това. Украинската армия може да разчита само на численото си превъзходство. Докато го има. Знаете какво съм писал по въпроса – гробищата трябва да се разширяват. Това е съдбата на украинските войничета в тая proxy war.

Сега, ако й стиска, украинската армия може да тръгна на последен мегаюруш, за да провали референдумите. Дотук всичко беше детска игра. Касапницата тепърва почва. Резултатът се очаква да бъде загуба на численото превъзходство на украинската армия.

Основното сражение продължава да бъде това за Словянск – Краматорската агломерация. Там руснаците настъпват много бавно от изток и това настъпление не е спряно. Украинското пушечно месо, въпреки, че е добре бункерирано тук, не успява да спре напредъка на руските части. Това си го признава и украинската армия. Няма да пиша какво е положението град по град. Като се получи качествено изменение, тогава ще коментирам. Ще кажете, че очаквам да се случат качествени изменения. Да, очаквам.

Руското превъзходство в артилерията си остава. Виждате какво става – руснаците просто се оттеглят на по-задна отбранителна линия и оставят артилерията си да действа. Полята, горите и реките се пълнят с неприбрани трупове, моргите и болниците в големите украински градове близо да фронта са задръстени.

Докато има резерви, украинската армия може да си позволи тази кланица. Има пушечно месо за още един мегаюруш. Обаче полските танкове заминаха покрай Херсон, сега словашките танкове се утилизират при Красний Лиман. Т-72 заминаха, ще минаваме на Т-55. После и на Т-34, ако е останало нещо. Западняците няма да пратят модерни танкове. Играта загрубява.

Сега конкретно за юрушите

1. Юрушът покрай Херсон. Знаете – там целта е Нова Каховка. Превзета ли е – не. Целта не е постигната – ден 77. Месомелачката там продължава. И ще има доста да гледаме тек в следващите седмици

2. Юрушът покрай Харков. Украинците заемат каквото руснаците им отстъпиха. И толкоз – юрушът запецна. Нито Красний Лиман е превзет, нито Ямпол. Месомелачката работи и тук. И ще се ускори през следващите седмици. Голяма част от мегаюруша би могъл да е тук. Но ще е грешка. Твърде е близо до Русия.

Ще кажете защо пишеш толкова малко за това. Ами как защо – информацията която ви давах се разминаваше с тая от „обиктивните и независими“ украински сайтове и срещу мене бе организирана атака, която бе плод на такава аматьорщина, че рухна почни веднага. И аз взех мерки. И те продължават – има си санитарно време за отбиване на атаката.

Тъй че, продължавам с отстраняването на критикарите наред. Причина – предсказана и доказана систематична атака срещу мен. Сърдете се на шарлатан-юрдеците. Те ви доведоха до това положение.

Малко за нашите си дела.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 16)

И днес още ще поговорим за най-важното нещо в политологията – политическата власт.

Днес – още малко характеристики на властта. Политическата власт би трябвало да поддържа целостността и стабилността на обществото, за да може да се организира общественото възпроизводство. Ама затова ли била политическата власт. Ама не беше ли влияние върху поведението и действията на хората с методи на принуждение, убеждение и осъществяване на интереси?

Беше, но това трябва да води до правилно обществено възпроизводство, а не до възпроизводство на престъпност и корупция например. Коя е таз държава, бе Витанов, за която ни говориш? Дания, бе Дания – как не се научихте, че гнилите неща са само в Дания.

Сега за характеристиките на властта. Има субект на властта, който я държи. По отношение на субекта на властта, властта бива: автокрация – управлява един човек. Може да е олигархия – властта е в ръцете на малка група от хора. Още да поразширим обхвата на субекта и получаваме плутокрация – власт на крупните собственици. Накрая срамежливо да споменем народовластието – маската, зад която се крие истинската форма на властта, да речем олигархичната.

Това със законодателната, изпълнителната и съдебната власт ще го пропуснем – доста ви пълнят главите с него. Това, което не ви казват, е характеристиката обхват на структурите на властта. Гледайте сега. Тука имаме: микровласт – власт в рамките на малката група (началниче, директорче, шефче в общината например). После идва мезовластта – това е власт на ниво район, регион, област .

Ама, чакай, Витанов, ти сега ще ни изтърсиш, че има и мегавласт. Я как се сещате – има и мегавласт, но преди нея идва макровластта – властта на ниво централни държавни институции – президент, министър-председател, министри, парламент и други такива. И ей ни на нива – мегавласт – властта в рамките на международната общност, да използваме и ние този термин. Кой имаше дълги години мегавластта в света – САЩ. И сега имат доста от нея, обаче почва да се образува руско – китайски конкурентен блок. Мегавластта на САЩ намалява, на другите – расте. Това е като континеталните плочи – земетресение след земетресение стават. Текущо земетресение – войната в Украйна. Може да има и още земетресения.

И накрая – ресурсната характеристика на властта. Имаме икономическа власт – имат я юнаците контролиращи материални ресурси, средства з апроизводство и ценности. После идва социалната власт – влияние върху широките слоеве от населението – за това се боричкат политиците, че и до бой се стига – вас, вас да контролират. После идва културно-информационната власт – влияние чрез знание и информация. Много от тая власт в страната няма като гледате каква е аматьорщина при отразяването на войната в Украйна. И накрая да не забравяме принудителната власт – контрол върху силовите ресурси – армия, полиция, служби за сигурност и други.

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 67)

… Когато проядените от фракции градове са заплашени от вражески сили, винаги падат бързо…

Проядените от фракции градове падат бързо, ни казва Макиавели. Значи, хващате една държава. Набълбуквате я с фракции. Как – използвате неолибералната доктрина, че малцинствата имат повече права от мнозинството. Стабилизирате фракциите и ето ви я слабата държава, готова да рухне. Крякате, че демокрацията е в опасност, когато някой опита да намали фракциите. Номерата ви минават, докато някой не се сети, че това не е демокрация, а разбиване на обществото чрез непрекъснато производство на малцинства. Хитро, а?

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *