Проф. Витанов каза какво ще направи Русия след референдумите и какво очаква остатъка от Украйна!

България отблизо

„Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти“, така започва анализ на математика проф. Николай Витанов за военните действия към 20 септември 2022 г.

„На някои от вас анализите ми не им харесват. И толкова не им харесват, че даже има организация за заглушаване и дискредитиране на Витанов из форумите по социалните медии. Прогнозирах, че ще започват да действат. И започнаха – с дива аматьорщина.

 

Лепнали ми, че информацията, която ви предоставям, била фалшива. Проверено било от „независими експерти“, които използвали „независими източници на информация“. Гледа човек „независимия източник на информация“ – украински сайт. Украински сайт. Какво да кажа тук. Тотална аматьорщина.

Въвеждам животното шарлатан-юрдек. Просто, та дрънка, не му харесват анализите ми и започва с шарлатанщините. Щеше да е смешно, ако шарлатан-юрдеците не се имаха за умни, красиви и демократи. Ето, гледайте „демокрацията“ им, ето гледайте как те се отнасят с мнения, различни от техните.

Днес шарлатан-юрдеците нападат мен, утре ще нападнат вас. Има и допълнително въпросче – как Фейсбук признава за източници на независима информация сайтове от страна, директно участваща във войната? На мен ми е ясно как.

Винаги съм казвал: слезте на земята, гледайте реално на нещата. Успокойте се – войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. Наблюдаваме събитията и си правим сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

За да ви сваля на земята, както знаете броя следното

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия – ден 8.

И тъй, да почваме

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Виждам обаче, че се леят чувства. Нещо повече – има опити за организирана атака. След шарлатан-юрдещината с „независимия източник на информация“ следва безмилостно отстраняване наред на критикарите. Така се отбива организирана атака.

Хем чете, за да разбере точно какво става, не му харесва и шарлатан-юрдечи. Да ги нямаме тия. Като не ви харесва, отивайте да си четете „независимите“ украински сайтове. Там няма фалшиви новини, нали така. Там всичко е голата истина. Ами да-а-а-а.

Между другото, пак да питам: какво леете чувства. Нали украинската армия настъпва. Време е да се поуспокоите.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк – националният интерес. Чий национален интерес – нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва – да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Тук ще променим структурата на текста. Зимата идва и трябва да гледаме идеологическата обстановка. После ще гледаме какво става по фронта.

Идеологическата обстановка.

Знаете, че Путин е под натиск. В Русия се засилва мнението, че той трябва да остави руската армия да удари с пълна сила и да не си играе на специална операция. Това е доста опасно за неговата власт. Той може да го потиска до известно време, но ястребите ще го накарат да поддаде.

Структурата на властта е такава. Дори в силно централизирани държави като Русия има канали, по които може да се застави човекът на върха да направи нещо. Засега парата се изпуска с удари по украинската критична инфраструктура. При липса обаче на съществени успехи по фронтовете, а то ги има – руснаците така и не разбраха, защо бе отстъпена Харковска област, като 3 бригади можеха спокойно да спрат украинския юруш там.

Очаквано развитие – референдуми за присъединяване към Русия и вкарване на големи групи от руската армия в Донбас. Точно от такова вкарване на големи групи от руската армия, въоръжения и боеприпаси имаше нужда Москва. Досега не биваше да се вкарват много боеприпаси, защото украинската армия можеше да ги обстреля. Сега това е руска територия и няма как да се стреля по нея. Сега настъплението ще е много по-лесно. А междувременно продължаващите удари по украинската критична инфраструктура обездвижват украинската армия.

Тежка криза в Украйна. Глад и студ без вода. Това чака Украйна. Дали това ще предизвика безредици. Очакванията ми са, че по-скоро не. Взривът ще настъпи, когато народът осъзнае, какво е реалното положение на Украйна. Докато успяват да го крият, не се очакват размирици. Ще успее ли украинското ръководство да крие реалното положение дълго време – да. Проблеми се очакват, чак когато подсистемите на украинската държавност започнат да се разпадат, а те все още не се разпадат.

По отношение на обстановката с войната у нас. Писал съм ви за дивата аматьорщина в отразяването на тази война. Абе, не се прави така пропаганда, ама все бичим по един и същ начин. Гола кука след гола кука. Пристрастно се представя само украинската гледна точка в страна с преобладаващо русофилско население. И народът не вярва.

Не се прави така – казва Витанов. И вместо да го послушат, те му организират кампания за дискредитация в социалните мрежи. Шарлатан-юрдещината с „независимия източник на информация“ и „независимите експерти“ вече ви я описах. Смеят ли тези „независими експерти“ да се представят – да кажат – аз бях. Не разбира се. Ето – гледайте се – една проукраинска пропаганда не можете да организирате като хората.

Малко за военните действия. Виждате – юрушите запецнаха, както ви бе и прогнозирано. Полетата между Николаев и Херсон са пълни с трупове на украински войничета, както ви бе и прогнозирано. Имаме два различни начина на водене на тая война. Украинците разчитат на числено превъзходство и за тях успех е, ако могат да заемат някоя територия. Руснаците разчитат на техническо превъзходство, пазят войниците си. За тях минимумът за успех е да превземат Донбас.

Винаги съм казвал, че никаква контраофанзива не може да тръгне при руското артилерийско и въздушно превъзходство. Никоя модерна армия не действа така – да хвърля пушечно месо срещу оръдия и самолети. Помнете тези юруши и помнете как украинската армия крие загубите си. Защото пак ще говорим за това. Винаги съм ви писал – войната е дълга игра. Когато правиш глупости срещу по-силен противник, това винаги ти излиза през носа. Запомнете и това.

Основното сражение продължава да бъде това за Словянск – Краматорската агломерация. Там руснаците настъпват много бавно от изток и това настъпление не е спряно. Украинското пушечно месо, въпреки, че е добре бункерирано тук, не успява да спре напредъка на руските части. Това си го признава и украинската армия.

Няма да пиша какво е положението град по град. Като се получи качествено изменение, тогава ще коментирам. Ще кажете, че очаквам да се случат качествени изменения. Да, очаквам.

Руското превъзходство в артилерията си остава. Виждате какво става – руснаците просто се оттеглят на по-задна отбранителна линия и оставят артилерията си да действа. Полята, горите и реките се пълнят с неприбрани трупове, моргите и болниците в големите украински градове близо да фронта са задръстениДокато има резерви, украинската армия може да си позволи тази кланица. Броим да видим колко ще изкарат.

Западната помощ е малко. Винаги съм казвал, че американците имат отлични аналитици. Американците ще поддържат украинската армия докато си изпълнят по-дълбоките цели. Класика в англосаксонската доктрина – да намериш някого, който да отстоява твоите интереси за собствена сметка. Какво мисля за тази доктрина ли? – добра е, върши отлична работа.

С тази война Щатите поставиха икономически Европа на колене и създадоха проблеми на Русия, която засега не може да подкрепи Китай по въпроса с Тайван. Дългосрочните последици обаче ще са много неприятни. Особено за Европа и за нас. Чакат ни тежки дни в периферията на американската зона за влияние. И вместо да крякате срещи Витанов и да шарлатан-юрдечите, мислете, какво ще правим занапред юрдечета мои.

Американците нищо няма да ви дадат даром. Империята винаги е привличала ресурси от периферията. Народът не е прост, вижда. Помнете – днес крякате срещу Витанов, утре ще трябва да крякате срещу народа. А той няма да ви търпи.

Сега конкретно за юрушите

1. Юрушът покрай Херсон. Знаете – там целта е Нова Каховка. Презвета ли е – не. Целта не е постигната – ден 72. Месомелачката там продължава.

2. Юрушът покрай Харков. Украинците заемат каквото руснаците им отстъпиха. И толкоз – юрушът запецна. Нито Красний Лиман е превзет, нито Ямпол. Месомелачката работи и тук.

Тук за украинците идва следващата цел – удържане на завзетите територии. Стандартно, времето за създаване и закрепване на логистични и управленски структури е 1 месец. Значи 30 дни. Броим

Украинската армия удържа завзетите територии – ден 8. До закрепване върху тези територии остават 22 дни. Може пък и да се закрепят. Започнаха да създават логистичните структури в Харковска област. Готвят се да зимуват там.

За писането на тази стена – поради предсказана и доказана систематична атака срещу мен всички критикари ще бъдат отстранявани. Сърдете се на шарлатан-юрдеците. Те ви доведоха до това положение. Питам пак – смеят ли да назоват имената си тези „независими експерти“ използващи украински сайт като „независим източник на на информация“. Това трябва да влезе в учебниците като пример за тотална аматьорщина при правенето на пропаганда.

Малко за нашите си дела.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 13)

И днес още ще поговорим за най-важното нещо в политологията – политическата власт. Властта трябва да е легитимна – хората трябва да признават, че имате право да ги управлявате. За целта са измислени различни източници на легитимност. Въпросът е доколко народът ги признава и като така, легитимността на властта е доста променлива величина (правя струвам, на математика го избивам). Управляващите обичат да казват, че легитимността им да управляват идва от законите. Въпросът е доколко народът признава системата от закони. Ако тя не е направена добре и грубо погазва интересите му, тоя вид легитимност може да отиде на нула.

Другите легитимности у нас нещо ги няма много. Една такава е традиционната легитимност – основана на вяра, обичаи и традиции. За да се създаде и закрепи такава легитимност трябват стотици години – като при Британската монархия. Тук, при нас, такова нещо няма. Има опити да се използва харизматична легитимност – легитимност, основана на популярността и авторитета на политически лидер. У нас това обаче бързо се спихва – всеки политически лидер бива оплюван, че да не се стигне до харизматична легитимност. Дотук беше вътрешната легитимност – народът да признае правото до го управляваш.

Нещата обаче са по – сложни – има и външна легитимност – други държави да ти признаят правото да управляваш. Това е вторият основен стълб на легитимността на властта у нас – всичко тича при поредния голям брат, за да търси външна легитимност на политическата си власт. Особено при лоши закони. Големият брат тупа по рамото – мръсник, мръсник, ама наш мръсник и така нещата вървят докато големия брат реши да свали външната легитимност на властта от съответния политик. Тогава ако законите са лоши, политикът бързо пада от власт.

За Дания говоря, бе, за Дания. Ако има нещо гнило, то е само там. И като няма легитимност, има делегитимност на политическата власт – народът вече не признава правото до го управляваш. Що – ами корупция, криминализация, неефективност, бюрокрация и тъй нататък.

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 65)

… Окуражавайте врага…

Защо ли Макиавели казва това? Днешният враг утре може да ти е приятел – така е в политиката. И още – като окуражаваме врага, той по-бързо ще тръгне да си реализира помислите и така ще имате повече основания да пресечете действията му на ранен етап. Нали така, шарлатан-юрдечета мои. Давайте, давайте, всъщност вие работите за мен, а не срещу мен. Но трябва доста повече от юрдешки мозък, за да го разберете.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *