Проф. Витанов: Борисов може да не оцелее, а украинският юруш пак запецна

България отблизо

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 5 юни. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

 

Кратка информация за политиката и войната за 05 юни 2023 г.

Българската политика

Насоката на развитие вече я знаете. Даймио-господарите вадят мечовете. Щом мечовете са извадени, ще почнат да хвърчат и глави. Много са даймио-господарите и броят им трябва да намалее. Накрая трябва да остане един, който да наведе другите. И той ще управлява.

Основната дума съм ви я написал много отдавна – салтомортале. Само си припомнете какво ви се говореше по време на предизборната кампания. На измамените честито. Какво друго ви пишех? Експертно правителство. Както се казва в рекламата – имаме го. Малко по нашенски. Но да си го кажем така – време е да се гримираме, време е да се костюмираме. Време е да започне – ….кукленото шоу.

Да видим каква конфигурация се получи. Не се съмнявате, че конфигурацията се получи под силен външен натиск, нали така. В прав текст ви го казаха основни участници. Помните какво ви писах – и казала кравата – му-у-у-у, козичката чула и казала – ме-е-е-е-е. И започнали? Какво започнало? Сетете се сами.

В процеса на конфигуриране Борисов го наведоха. Тъжна работа – все пак той управлява страната 12 години. Писах ви, че оцеляването е основната цел на японските кланове през периода на извадените мечове и хвърчащите глави. Борисов оцеля в този кръг и се класира за следващия. Получи се българска форма на огошо.

В класиката огошо, понеже е силно дискредитиран, върши мръсната работа и разчиства пътя за младия наследник. В българската работа, младите ще вършат мръсната работа под наблюдението на огошо, който държи парламентарното мнозинство в ръцете си. Доколко ще издържи това, ще видим.

Това, което очакваме да видим е поредицата на главите, които ще падат. Огошо постигна целта за този кръг и сега ще остави на жълтите павета да си мерят силите два клана. Каква ирония – преди 3 години имаше – пльос шкембето на павето срещу огошо, сега се очаква – пльос шкембето на павето срещу бившия съюзник преди 3 години.

Българският жълтопаветник е позор за българската интелигенция. Утре, като му кажат, ще почне да пльоска шкембето по павето и срещу себе си. Нали помните лекцията – трябва да накарате зомбитата публично да се самобичуват за постъпките и да повтарят как ги е срам от това и онова. Сега дали ги е срам от някогашнато шкембепльоскане в полза на този, срещу който се шкембепльоскат днес? Салтомортале ориентале суперспециале алабале.

Нека обаче да повторя предупреждението към огошо. Той много добре знае, че навеждането по договорняк съвсем обаче не означава, че няма да ти падне главата. Във времената на извадените мечове, договорняците не струват дори и хартията, на която са написани. Не вярвай на данайците, дори когато ти поднасят дарове. Гледаме.

Отиваме към войната

Тя си върви според прогнозите. Днес е ден 25 от Големият юруш. Пролетната част на юруша свършва безславно. Идва лятната част. Тя се очакваше да бъде по-интензивна. И наистина, събитията се развиват по-интензивно.

Юрушът е запецнал. Според разчетите за първия месец на юруша, украинската армия трябва да е заела 300 квадратни километра. Нищо такова няма. Вчера имаше опит за юруш на фронта покрай Угредар и Орехово. Неуспешно. Както много отдавна съм ви писал – когато системата „Таракан“ срещне плътни отбранителни линии, тя гърми.

Загубите на украинската армия растат по план. Знаете прогнозата ми – 30 000 безвъзвратни загуби за първия месец на юруша, 150 танка, 150 оръдия и 300 бронирани машини. Загубите си вървят според предвижданията. Даже загубите в техника се преизпълняват. Големият юруш все още е в състояние на запeк. И трябва запекът да бъде отпецнат с конценриран удар на 15-на бригади на малка площ. Ударът с 9 батальона не успя. Чакаме нещо по-значително.

Украинците се пробват да пренесат войната в Русия. Неуспешно. Опитът за флангов юруш при Бахмут приключи безславно и с големи загуби. Пак да ви напиша – когато системата „Таракан“ опре до плътни отбранителни линии, тя се проваля. Защото няма артилерийски и въздушно превъзходство.

Чакаме засилване на сраженията около Донецк – в Мариинка и Авдеевка. Чакаме засилване на сраженията в Запорожка област. Ситуацията си влезе в схемата на това, което е станало преди 80 години при Курската дъга. Планирано е нещо за април, то почнало през юни и свършило зле.

Големият юруш продължава да е е в състояние на масивен запек. Опасността, ако запекът продължи, е ясна. Юрушната групировка се смила със скорост една трета от групировката на месец. Вече почти мина един месец. Руснаците реализират целта си да запецнат юруша през първия месец. Оттук до 11 юли украинците трябва да действат масивно иначе юрушът ще бъде удавен в кръв. Тъй, че чакаме си масивния удар на малка площ.

Той е важен, защото ако украинската армия не го нанесе, вероятността системите, които поддържат Украйна да бъдат спрени, е голяма. Хвърляш, хвърляш милиарди, а насреща няма нищо. Това не можеш да го замазваш до безкрайност, защото тези милиарди могат да отидат за решаване на вътрешните ти проблеми.

И тъй, чакаме масивните украински действия.

Караме нататък

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 22)

Да видим какво пише Клаузевиц за полувойната. Ако искаме да нанесем на неприятеля неголямо поражение, пише Клаузевиц, то може да се задоволим с неголяма придобивка, получена вследствие на прилагането на умерени усилия. Когато обаче едната или другата страна във войната се убеди, че е сбъркала в разчетите си и вместо да превъзхожда противника, се е оказала по-слаба от него, то точно в този момент не достигат нито пари, нито други средства, както и духовен подем за извършване на по-голямо усилие. В подобен случай тази страна прави каквото може, надявайки де на по-добро бъдеще, макар и да няма и и ни най-малко основание за подобна надежда. В това време, войските водещи войната продължават да влачат жалко съществуване и продължават да се сражават подобно на болен и изтощен организъм, борещ се за живота си. Колкото повече отслабва подбудата към действие, пише Клаузевиц, толкова по-скоро това действие преминава в пасивно състояие и толкова по-малко резултати се постигат. Военното изкуство се превръща в проста предпазливост, насочена към това, за да се попречи на нарушаването на чупливото равновесие в ущърб на нашата страна и да се попречи на превръщането на полувойната в истинска война.

Ама той Клаузевиц остарял, ама не бил актуален, ама кря-кря. Крякан фон Юрдековиц се сили да покаже колко глупав е Витанов, как Клаузевиц за нищо не става и разбира се, читателат трябва да забележи какви хубави перца има Крякан и как лъщи от гладкост юрдешкия му мозък. А вие виждате, че Клаузевиц си е много актуален. Полувойна с всичките последствия от това. Виждате как украинската страна протака големия юруш, за да не наруши чупливото равновесие. Обаче я карат да прави голям юруш и съгласно Клаузевиц, очакваме чупливото равновесие да се наруши. Украинската страна прави каквото може, надявайки се на по-добро бъдеще, макар и да няма никакви основания за това. От свои си съобръжения, руснаците също водят полувойна. Като се отчете, че Украйна е закачена на системи, нормално е да се предположи, че ще се стигне до квазиравновесие на фронтовете. Квазиравновесие, докато има пушечно месо. След което квазиравновесието ще изчезне.

Добре, да спрем с добрия стар Клаузевиц дотук за днес. Само да отбележа. Наскоро тук беше виден американски специалист по пропаганда. Дано има резултат, защото като е видял каква е ситуацията, вероятно се е хванал за главата от българските аматьори и българската пропагандна аматьорщина. Та очакванията са, нашенската пропаганда да се пооправи. Не моите, де. Моите очаквания са, надеждите за оправяне на българската пропаганда пак да излязат говежди. Колкото и да му наливаш акъл в канчето, то като не може един пирон да забие, няма оправия.

Накрая, я да видим какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 315 дни

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 419 дни.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далеч от вас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *