Проф. Витанов: Войната няма да свърши така, както ви я описва пропагандата!

България отблизо

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 24 октомври. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за войната за 24 октомври 2022 г.

 

Да направим малко уточнение за българската политика. Хората асоциират Франкенщайн с чудовището на Франкенщайн. Затова ви пиша за Франкенщайн. Дълго ще е да пиша как конците на чудовището на Франкенщайн трябва да издържат до пролетта. Някои ще се запитат: Това пък сега какво е. Затова като пиша Франкенщайн разбирайте чудовището на Франкенщайн.

Та прогнозата ми я знаете отдавна – Възраждане строи кулата 10% (голям рев беше срещу тая прогноза, спомняте си), после политическият елит трябва да скочи английската летва, за да има стабилно правителство (тук бях доста скептичен поради липсата у нас на Чълчил и Атли). Ако не – служебно правителство или (чудовището на) Франкенщайн, което да изкара зимата. Ами това е. Гледаме дали нещата вървят по прогнозата.

Сега за войната.

Посочих ви един страшен недъг на българското общество. В него има слоеве които кълват на гола кука и реват срещу хора, които не си губят разсъдъка под действие на пропагандата. Знаете, че съм имунизиран срещу пропаганда. И ви казвам – тази война ще свърши. Няма да свърши както ви я описва пропагандата. Светът ще стане по-кофти място за живеене.

Трябва да мислим отсега как ще живеем тогава. Винаги съм ви писал – войната в Украйна е малка увертюра за това, което ще става около Тайван. На карта е заложено не друго, а имперският статус на САЩ. Не гледайте, че Си Дзинпин изглежда флегматичен. Заблуда е това. Военното дело е базирано на заблудата. Знаете кого цитирам, нали така. Оня, дето имал 10 пъти по-малка армия от другите, но никой не можел да го победи.

Критикуват ме, че при анализите си много гледам логистиката. Да, гледам я. И какво виждам. Критичната инфраструктура на Украйна се разрушава. Руската – не. Следователно трябва да се очакват проблеми при украинската армия. И тук идват

трите изречения за днес

Изречение номер 1: Според изчисленията, украинската армия все още може да започне мегаюруш край Херсон – за успех са нужни вече поне 42 напълно окомплектовани бригади, като поне 16 от тях се очаква да бъдат напълно унищожени.

Изречение номер 2: До възобновяването на подробните коментари остават 18 дни

Изречение номер 3: Долу цензурата. Да живее свободата на словото.

Така добре ли е? Хайде сега, коментирайте си. Аз един месец ще карам така. Искате да възобновя по-подробния каментар. И това ще стане. Виждате, предоставил съм информационния терен на крякащите от локвите пред кафенето и на генерал-фелдмаршалите в кафенето.

Давайте, изместете ме с коментари. Хайде, пиша само по едно изречение на ден, какво чакате. Работната хипотеза е, че не можете да го направите. Защото добрият анализ изисква хладнокръвен разум, а вие сте се хванали на голата кука на пропагандата. Затова народът чете мен, а не вас.

Нататък по нашите си теми

Политологията –(Ден 35)

Днес продължаваме за демократичния политически режим. Да видим какви трябва да са параметрите тук и какви са параметрите (в гнилата Дания де). Значи, при демократичният режим законът господства във всички сфери на обществения живот. Ей, каква хубава приказка. А как е на практика. Ами така – на фасада пише демокрация, а от вътрешната страна на фасада пише – тук действа закон – ама този на джунглата.

Следващия параметър на демократичния режим е реалното обезпечаване на правата и свободите на гражданите. Значи имаш право като си ходиш по улицата, да те блъсне джип с натаралянкан до козирката с наркотици шофьор. Ако имаш пари, може и да имаш права, ако нямаш пари, трябва да си от привилигеровано малцинство, че да имаш права. Бедняците от мнозинството права нямат на практика.

Друг параметър е политическият плурализъм и съществуването на опозиция. Гледаш, гледаш – ама то всичко иска да е опозиция, никой не ще да оправя политическите каши, а бъркочът става все по-голям. И всичко тича да разсича Гордиевия възел, тича насам натам, маха с меча по политическата сцена, публиката гледа в захлас, а няколко човека знаят, че Гордиевият възел съвсем не е там, където го търсят.

Следващ параметър е гласност на средствата за масова информация и свобода от цензура. Хайде, тук няма да влизам в детайли, че пиша нещо всеки ден за цензурата по-нагоре. Хайде, да свърша да ви мъча с много параметри на демократичния режим, като ви кажа още един – реално разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна.

То това само да се декларира, не става, трябва и реални механизми да има за поддържане на това разделение. Ако няма, настъпва бъркоч както в отношенията между властите, така и във вътрешната им структура. Настъпва бъркоч в политическия режим, който води до бъркоч в политическата система, който води до бъркоч в обществото. Но-о-о-о, объркочените общества лесно се управляват отвън. Толкоз за политическия режим ( в гнилата Дания, да не си помислите нещо друго).

Така, следват мисли от флорентинския сумрак.

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 86)

… Нищо не обсипва един нов владетел с почести така, както новите закони и новите обичаи…

Значи, казва ни Макиавели, като дойде нов владетел, той почва да променя закони и да се мъчи да променя и обичаи. Защо? Самият свят е волята за власт, самите вие сте волята за власт – и нищо друго! Това пак е цитат от един германец, ама какво да правя, там съм учил и ми се налагаше да изучавам и такива неща. Въпросът е, подшушва ни Макиавели, не това да е основната цел на новите закони. Защото ако това е основната цел – хвърляш на народа демократични закони уж на фасадата, а зад фасадата вършиш друго. Какво вършиш? Де да знам, ама Greed is eternal.

Напоследък се вдигна яростен рев срещу мен, че познавам Макиавели. Е, нека пък да има един, дето познава добре Макиавели. То, недостатъчната начетеност на един елит вкара една държава в една сюрия национални катастрофи. За Дания говоря, бе, за Дания. Хайде от мен да мине, ще спра с Макиавели. И ще почна да ви запознавам с една друга идеология, която може да ви си стори доста позната.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *