Извънредно: „Кинжал“ унищожи подземния команден щаб на НАТО в Украйна

Свят

Гръцкото издание на Pronews публикува информация, че подземният команден център на НАТО в Украйна, където са били базирани офицери и служители на НАТО, е бил унищожен от руска хиперзвукова ракета „Кинжал“.

 

Ракетата, способна да достигне скорост над 10 Маха, е ударила подземния щаб, където са се намирали служители на НАТО, над 300 души, включително британци, поляци, американци и представители на частни компании, занимаващи се с разработка на военните операции на Въоръжените сили на Украйна, както и с комуникации и предаване на данни.

Според изданието повечето от жертвите са британци, поляци и американци, но е имало и представители на други държави.

За първи път е извършена масирана атака срещу персонал на НАТО, но западните столици не реагират на случилото се.

Струва си да се отбележи, че унищожаването на щаба е сериозен удар за НАТО, тъй като това означава, че Русия е способна да поразява цели и под земята, които са защитени от конвенционални боеприпаси.

Алексей Подберезкин, директор на Центъра за военно-политически изследвания на МГИМО коментира темата пред медиите.

Според него, в резултат на ракетната атака на Русия срещу Украйна са разрушени съоръжения на военната инфраструктура и електрически подстанции.

В това число, унищожен е и съвместният център за командване, контрол и комуникация между ВСУ и командването на НАТО, който се е намирал на дълбочина 130 метра под земята. По неговите думи, в този център са работили около 300 специалисти на НАТО от Полша, Великобритания и САЩ.

Официално Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че ракетната атака е извършена в отговор на агресивните действия на Украйна, включително атаки на територията на Донбас и обстрел на жилищни райони.

По време на удара е използван високоточният хиперзвуков ракетен комплекс „Кинжал“, който е разработен специално за поразяване на наземни цели.

Според експерта, унищожаването на подземния щаб на НАТО ще има огромни последици за украинската армия. Всички операции, разработвани от този център пропадат, а и няма кой да разработва новите операции за широко рекламираното контранастъпление на украинските сили през пролетта. Въпреки това, лидерите на западните страни няма нито да отрекат, нито да потвърдят тази информация, за да скрият унищожаването на комуникационния център.

Унищожаването на щаба със сигурност ще повлияе на провеждането на украинските и западните операции, тъй като много членове на НАТО, които са били в щаба, са важни фигури при провеждането на операции и наблюдението на ситуацията на бойното поле.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *