Филип Станев: Това е окончателният кабинет и няма да го променяме! Който иска изчегъртване на ГЕРБ – да го гласува!

България отблизо

„Не е авариен вариант. Беше необходима известна реакция на кабинета, тъй като знаете, че предишният номиниран няма да участва в кабинета“, това заяви зам.-председател на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Филип Станев за проектокабинета на ИТН.

„Въпросът дали този кабинет ще разруши модела ГЕРБ не касае личностите в кабинета. Това изчегъртване може да се случи само, ако се случват конкретни неща в изпълнителна и законодателна власт“, каза още той в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Този въпрос е към нашите евентуални бъдещи партньори – ще видим как ще гласуват в парламентарна зала. Кабинетът се гласува цялостно, а не по конкретни персони“, така той отговори за това дали номинацията на Момчил Иванов и Петър Илиев за министри може да им изиграе лоша шега.

„Не знам дали някой здравомислещ, прагматично устроен демократичен политик ще иска платена подкрепа“, по повод поста на Иванов срещу ДБ.

„Със сигурност и извън всякакви шеги искаме подкрепа от ДБ. Важно е да престанем да си разменяме реплики през медиите и Фейсбук“, каза още Станев.

„Съдебната реформа е приоритет и за ДБ. Предлагам да престанем да се фиксираме върху изтървани в публичното пространство реплики.

Ако така гледаме, то разговорите стават емоционални, а не практични. Те трябва да са практични, за да има някакви решения.

Този кабинет няма да претъпи нова редакция“, категорично заяви и Станев, визирайки думите на Тошко Иванов от вторник.

„Ние проведохме разговори с тези, от които търсим подкрепа. Те условия към този кабинет нямат. Нека да решат дали да ни подкрепят. Това е тяхно право. Дали ще ни подкрепят ще се разбере при гласуването в пленарна зала и няма значение преди това кой, какво и къде ще каже или напише.

Какво ще се случи с този кабинет ще реши не кой да е, а българският парламент“, категоричен бе той и каза, че няма да върнат празна папка на президента Румен Радев.

„Не става дума за предварителни договорни, предварителни разговори има с нашите евентуални бъдещи, подкрепящи колеги. Имаме огромни сходства за решенията и начините, по които трябва да се направят“, каза още Станев.

„Тяхно право е“, така той отговори на въпрос как приема това, че Христо Иванов не присъства на срещата с ИТН и допълни: „Не бе инсценировка, а публична среща“.

„Не бяха кратки слайдове. Ние няма да обсъждаме персони. Не бяха разговори – да преговаряме да сложим ли този, да го сменим ли или да вземе някой от ДБ“, това бе отговорът му пък „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ), които казаха, че само са видели „слайдове на проектокабинета“.

„Ние категорично и до последно ще търсим подкрепа от ДБ и хората на Мая Манолова. Как ще действат останалите – не знаем“, каза още Станев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *