Проф. Витанов от БАН: Времето на вируса изтича!

България отблизо

Цифрите на заболелите се стабилизираха. От нас зависи дали броят им ще намалее. Времето на вируса изтича. Започнат ли 85% от хората да спазват мерките, този вирус ще бъде пречупен. А като дойде ваксината, завинаги ще се простим с него.

Това заяви проф. Николай Витанов от БАН – математик на Националния оперативен щаб, в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Действието ни има два плана за развитие на вируса – да се изправим срещу него с цената на много жертви, или да му спрем доставките, тоест хората, които не спазват мерките, и да победим, подчерта математикът.

„Нашата цел оттук нататък е да пазим населението си. Добре е да има дисциплина и да се спазват мерките. Ако мерките се спазват, болните, от 4 – 5 хиляди на ден, ще спаднат до 800“, прогнозира той.

Вирусът е опасен. Младите го прекарват по-леко, но и при тях смъртността не е 0%“, Попитан какъв би бил най-лошият сценарий, проф. Витанов заяви: „Няма да плаша хората. Слушайте експертите“. Разпространението на епидемията е такова, че то е по-бързо, колкото са по-големи контактите на хората. По думите му, има град в страната, където разпространението на вируса намалява. Това е град в Южна България.

Математикът прогнозира, че ще има нов ръст на заболелите около новогодишните празници, ако хората започнат да пътуват. Трябва да се ограничат до минимум „роднинските“ сбирки, защото те са голям инкубатор на зараза.

„Заразата ще тръгне надолу, ако две седмици оттук нататък всички започнат да спазват стриктно мерките“, заяви още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *