„Алтернатива за Германия: Ако дойдем на власт, страната ще излезе от Европейския съюз

Свят

Германия може да напусне Европейския съюз, ако партията „Алтернатива за Германия“ (AdG) дойде на власт в страната. Това заяви съпредседателката на партията Алис Вайдел пред Financial Times (FT).

„Това е пример за Германия, че може да се вземе такова суверенно решение (каквото взе Обединеното кралство)“, каза тя. Вайдел заяви, че ще настоява за реформи в ЕС, които да се справят с „демократичния дефицит“ и да ограничат правомощията на Европейската комисия. „Но ако реформите са невъзможни, ако не успеем да възстановим суверенитета на държавите – членки на ЕС, трябва да оставим гражданите да вземат решение, както направи Обединеното кралство“, добави ръководителят на „Aлтернатива за Германия“. Според нея партията „би могла да проведе референдум“ за излизане на Германия от ЕС, или Dexit (от немското име на страната Deutschland), подобно на Brexit.

Както отбелязва изданието, подобни възгледи са в противоречие с проевропейските възгледи на основните германски политически сили, включително управляващата Социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия и Зелената партия. Освен това, пише „Файненшъл таймс“, според социологическите проучвания мнозинството от германците биха гласували за оставането на ФРГ в ЕС.

Неотдавна няколко германски политици, включително тези от управляващата в Германия Социалдемократическа партия, се изказаха в подкрепа на необходимостта от забрана на „Алтернатива за Германия“. В същото време сред тях няма еднозначно мнение по този въпрос. По-специално министърът на правосъдието Марко Бушман е скептичен. Според проучване на общественото мнение, проведено от службата Ipsos за вестник Die Welt, не по-малко от 42% от германците биха подкрепили хипотетичното започване на процедура за забрана на „Алтернатива за Германия“, но същият брой са и против. След публикуването на портала Correctiv призивите за забрана на партията зазвучаха с нова сила.

В Германия „Алтернатива за Германия“ се нарича дясна популистка партия. Други политически сили смятат, че е невъзможно да си сътрудничат с нея в каквато и да е коалиция, както на федерално, така и на регионално ниво. В същото време според последните социологически проучвания рейтингът на АзГ е на ниво 22-23% и ако в близко бъдеще в Германия се проведат парламентарни избори, партията би заела второто място след консервативния блок ХДС/ХСС. В три федерални провинции дейността на АзГ е призната за дясноекстремистка.

Автор ТАСС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *