Военното и политическото ръководство на Украйна се хванаха за гушите

Свят

Конфликтът между президента на Украйна Владимир Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни е бил „предсказуем“ и е предизвикан от факта, че контранастъплението на Украйна това лято „не вървеше по план“. Което означава, че се провали катастрофално.

Това е заявил високопоставен източник в украинското правителство пред списание The Economist.

Служителят казва, че Залужни може да е постъпил неразумно да прави изявления, които противоречат на публичната позиция на неговия президент, „но малцина в правителството могат да намерят грешка в неговите трезви заключения“.

„Сега се води игра на обвинения за това кой е отговорен за провала. Политиците казват, че техните неспособни генерали са преминали съветско обучение. А генералите казват, че политиците им пречат. Победата има много бащи, но никой не иска да носи отговорност за задънената улица“, казва източникът.

Друг фактор в конфронтацията е наказателното дело за това, че не е спряна руската инвазия в Южна Украйна, по което Залужни се явява като свидетел. Делото е образувано по инициатива на офиса на Зеленски.

„Но това може да ескалира в нещо по-сериозно и поддръжниците на главнокомандващия казват, че заплахата от наказателни обвинения има за цел да му „държи юздите“, пише изданието.

Затова участието на Залужни в задочна полемика със Зеленски „може да се разглежда като застрахователна полица“, предполага източникът на изданието в украинския Генерален щаб (вероятно става въпрос за неотдавнашната статия на главнокомандващия, където той заявява, че контранастъплението е в задънената улица на фронта пред списание The Economist).

Изданието посочва, че Залужни все още не е изразил политически амбиции, но Зеленски „знае колко бързо украинското общество може да създава и унищожава своите лидери“. Освен това според социологическите проучвания рейтингът на президента намалява.

Проучванията, цитирани от The Economist, показват, че президентът „сега е опетнен от корупционни скандали в неговото правителство и опасения относно посоката на страната“.

„Данните от средата на ноември показват, че доверието в президента е спаднало до +32%, което е двойно по-малко от това на генерал Залужни (+70%). Дори ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов има по-висок коефициент от президента (+45%)“, пише списанието.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *