Проф. Иво Христов: Служебното правителство се справя много добре, дано успее да организира и честни избори!

България отблизо

„Ако служебният кабинет успее да организира избори, които да са честни, това ще бъде голям успех, защото може би ще бъдат първите честни избори за 30 години. Относително честни.“

Това каза в предаването „Лице в лице“ проф. Иво Христов, кандидат за народен представител от „БСП за България“.

Той оцени работата на служебния кабинет положително и добави, че дори са били надминати очакванията му, тъй като министрите са имали куража „да бръкнат в някои миязми, които всички знаехме“, визирайки промените в службите за сигурност и системите на икономиката.

Той коментира и твърденията на Атанас Атанасов и Димитър Георгиев, че са били отстранени от постовете си заради залавянето на руски шпиони и „дългата ръка на Кремъл“.

„Това очевидно в момента е удобна извинителна бележка, но всички много добре знаят, че в системата на българската сигурност процесите на деградацията не са от вчера. За съжаление това е един процес който започна много отдавна. Върви процес на отрицателна селекция на човешки фактор. Очевидно това е изгодно за външни и вътрешни сили, затова страната се намира в такова жалко състояние в момента“, анализира Христов.

Санкциите по закона „Магнитски“, които бяха наложени спрямо лица и фирми от България, са най-вече в интерес на САЩ, смята той.

„Тук не трябва да имаме никакви илюзии по този въпрос. Разчиства се теренът в една стратегическа точка – тази в центъра на Балканите, в контекста на противодействието или сблъсъка с Русия и с други стратегически конкуренти в този район“, посочи проф. Христов.

Според него, от гледна точка на българската национална гордост, наложените санкции са позорен акт.

„Това показва, че за пореден път ние не сме в състояние да решаваме собствените си проблеми. (…) Българското общество не е създало имунна система да се справя с демоните на собственото си тоталитарно минало и за съжаление настояще,“ коментира още проф. Христов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *