Проф. Илко Гетов: Новите лекарства срещу Ковид-19 съвсем скоро идват и в България!

България отблизо

„Продължава прогресът на ваксинирането у нас“, заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

Пробив има в лекарствата срещу COVID-19 с прием през устата, в таблетна форма. На този етап имаме две такива молекули – едното е монопиравир, другото ритонавир, каза той.

Проведени са клинични изпитвания, които показват, че лекарствата имат отлична ефикасност, съобщи той.

Но тези лекарства вероятно ще бъдат налични в първото тримесечие на 2022 г. Много държави вече са ги поръчали, те са разрешени за спешна употреба в САЩ, допълни проф. Гетов.

Имаме амбицията до края на годината тези лекарства да бъдат разгледани и от ЕМА, обясни той.

Имам информация, че се включваме в общата доставка на пероралните средства, за която преговаря ЕС, съобщи проф. Гетов. Той допълни, че и двете лекарства се използват за лечението на ХИВ инфекцията. Те са много скъпи лекарства, изискват огромни инвестиции.

Българските граждани ще имат достъп до тези лекарства, въпросът е кои от тях да го получават – дали тези, които имат противопоказания за ваксинация, дали тези, които имат пробив във ваксинацията… кой да ги предписва, откъде да се получават.

700 долара е обявената цена на един курс от лекарствата, каза още проф. Гетов.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча за одобрение препаратите „Ronapreve” и „Regkirona”, създадени на базата на моноклонални антитела, за лечение на предизвикано от коронавирус заболяване, съобщи пресслужбата на регулатора.

„Ronapreve” и „Regkirona” са първите лекарства с моноклонални антитела, получили положителното заключение на комисията на ЕМА за лечение на COVID-19 и добавени към списъка с препарати срещу COVID-19 получили за първи път положително заключение, откакто Veklury (противовирусният препарат Ремдесивир) беше препоръчан за одобрение през юни 2020 г.”, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че препаратите могат да бъдат използвани за лечение на коронавирусна инфекция при възрасти и деца над 12-годишна възраст с тегло над 40 кг.

„Ronapreve” на „Roche” е смес от kasirivimab и imdevimab- синтетични копия на антитела, изработени в човешкия организъм след заразяване с коронавирус. Той се препоръчва за пациенти, които не се нуждаят от кислородна поддръжка. Лекарството „Regkyrona“ се произвежда от „Celltrion” и е предназначено за пациенти с риск от тежко протичане на заболяването, причинено от коронавирусна инфекция.

Той допълни, че у нас вече се поставят бустерни дози, но само от РНК ваксините, като от препарата на „Пфайзер“ е цяла доза, а от този на „Модерна“ – половин

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *