Боян Чуков: Америка се изтегля от Европа, в България се засилва британското влияние

България отблизо

Грант Шапс, британски министър на отбраната заяви, че след пет години Великобритания може да бъде въвлечена да воюва на няколко театъра на военни действия. Които включват Русия, Китай, Иран и Северна Корея.

„Днес аз мога да обявя, че от 2014 г. над 60 000 украински военни са преминали обучение по нашите програми“, добави британският министър на отбраната. Мирната сделка в Истанбул между Киев и Москва бе провалена от Борис Джонсън. Тези откровения на Грант Шапс са свързани с амбициите на Лондон да очертае своя зона на влияние не само в Европа.

Американците се опитват да оставят Германия като свой „консул“ в Европа. След като я обезкостят икономически. Преди години Меркел бе представяна като „говорител“ на Барак Обама на Стария континент. Скандинавските страни са в орбитата на Лондон по принцип.

Нидерландия винаги е била „инструмент“ на Великобритания в ЕС. Това е логично като се има предвид миграцията преди векове на венецианците. Първоначално те отиват в Холандия, а по-късно окончателното се настаняват в Лондон. В британския парламент преди доста време се e говорело за „венецианска“ партия.

Днешните амбиции на Лондон са глобални. Реализиране на стратегията „Глобална Британия“. Вътре в англосаксонското ядро се води битка за надмощие между американската „дълбочинна държава“ и лондонското Сити. Риши Сунак решава въпросите във Великобритания точно толкова колкото ги решава Джо Байдън в САЩ. Накратко, никак! И двамата са бутафорни.

Надпреварата между американци и британци върви с пълна сила в Югоизточна Азия, преди всичко в рамките на AUKUS. В Западните Балкани картината е приблизително същата. Но това не е всичко. Лондон се опитва да контролира и успява в голяма степен проекта „Три морета“. В който основен британски играч е Полша. Около Варшава останалите страни от „Триморието“ се подреждат от британците като „пешки“.

В последно време Ердоган развали калимерата с Лондон, но предполагам, че това са само времеви флуктуации. Турция полага огромни усилия да се еманципира от своите известни исторически зависимости. Към Полша амбиции проявява Ватикан.

В процеса на изтегляне на американците от Европа в България се засилва методично британското влияние. То става все по-очевидно, но българското обществено мнение е доста инерционно и продължава да си обяснява всичко у нас с посолствоТО и Сорос. Британците работят интелигентно и тихо за разлика от американците, които действат шумно като слон в стъкларски магазин.

Британци и американци винаги са работили до голяма степен в синергия предвид огромното влияние на Лондон върху Вашингтон. Линдън Ларуш до края на своя живот твърдеше, че САЩ са колония на Лондон. Да не забравяме никога цивилизационната идентичност на британци и американци.

Но днес техните интереси постепенно все повече се разминават. Включително и в България. Лондон търси реванш за разпада на Британската империя след Втората световна война. Анкара търси чрез неоосманизма реванш за разпада на Османската империя. Русия се стреми да възстанови буферната зона в Източна Европа, която подсигуряваше в европейско направление нейната национална сигурност до 1989 г.

В този план бе „ултиматумът“ на руския зам. външен министър Рябков през декември 2021 г. НАТО да се върне към своите първоначални граници (1997) , без Източна Европа.

На българска територия интерферират интересите на цитираните по-горе глобални и регионални фактори. Нашият проблем се състои в това, че българската държава е демонтирана тотално, а българските яростни евроатлантически политици, явни или под прикритие, защитават единствено чужди интереси, които съвпадат с техните лични.

Иначе всички се борим за „демокрация“ и „свобода на словото“. Но тези две неща в България вече ги няма.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *