Проф. Кантарджиев бие тревога: Страшен вирус ще ни мори дълго време! Ето симптомите

България отблизо

2020 година беше ликвидирано едно голямо огнище на морбили у нас благодарение на ковид мерките. Но откакто пролетта не се носят маските, колкото и някои хора да казваха, че не пазят, има едно увеличение на случаите на варицела – над 4 и половина пъти повече. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев.  

„Две години си говорим само за вируси, но бактериалните инфекции се увеличиха“, посочи той.

 

Според него, здравните власти не са предприели необходимите мерки, въпреки предупрежденията. Той самият е настоявал за ваксиниране срещу варицела на децата, които в последните две години заради Covid-19 ограниченията не са преболедували болестта.

„Още преди два месеца предупредихме, че ще има много голямо количество респираторни вируси. Голяма част от тази кашлица и продължително възпаление на дихателните пътища у възрастни хора, което не е като предишните респираторни инфекции – една две седмици, сега всички, които сме се разболели, кашляме три седмици“, каза той и добави: „Това е вирус, причиняващ бронхиолит“.

Трябва да сме готови за някои изненади, без да се плашим“, каза проф. Кантарджиев.

Той потвърди, че при възрастни хора – над 20 години, варицелата протича по-тежко, обривите са на няколко вълни: „Ако възрастен се разболее от варицела, има си антивирусно лечение. Но трябва да се вземат мерки при появата на първите мехурчета при възрастните. Инкубационният период е до 21 дни, но обикновено няколко дни след контакта, най-вече между 4 и 7 ден, могат да се проявят симптомите“.

Той увери, че лекарствата за възрастни за тази болест са ефикасни, не са скъпи и „лекарите ги знаят“.

„Ваксината за варицела се слага на 12 месеца на малките деца и след това се повтаря на 12 години. Това е достатъчно за един напорегнат имунитет през целия живот.

Даже в някои държави има комбинации на четири комбинирани ваксини. В нашата страна ваксината за варицела е препоръчителна“, посочи той. По думите ми, в момента е много разумно да се ваксинират децата, а ваксината я има налична в мрежата.

По отношение на скарлатината обясни, че това е бактериална инфекция, която започва с възплаение на гърлото, с много висока температура. „Обривът е подобен на изгоряла кожа с характерни симптоми, знаят ги лекарите“, поясни той.

Причинителят на болестта е микроб, който причинява 80% от гърлобола при децата. „Трябва да се познава този микроб“, изтъкна проф. Кантарджиев.

Най-скъпият антибиотик не е най-хубавият антибиотик“, подчерта той.

„България допреди три години беше на едно средно място по консумация на антибиотици. Вече сме на второ място по консумация на антибиотици. Което е много лошо“, обясни той и допълни, че това води както до резистентност, така и до навик за неправилно ползване на антибиотици.

По отношение на Covid-19 той каза: „Хората не мрат така, както мряха преди две години. Появиха се някои нови вируси, но нещата са много по-добре, отколкото преди две години“.

 

Проф. Кантарджиев посочи, че ваксинирането срещу вируса не е преминало според очакванията. „Българинът си е особен, но я какъв хубав имунитет си имаме благодарение на нашата традиционна кухня“, пошегува се той.

Вирусът е преминал през по-голямата част от населението и изгубил остротата си, но това не означава, че вече сме в безопасност: „Това, че си боледувал, много не те пази от ново заболяваме – да си мием ръцете, да се проветрява, и, ако има много хора скупчени, като в транспорта, да слагаме маски“.

Грипът в края на януари и февруари ще си покаже рогата“, каза още проф. Кантарджиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *