Проф. Чорбанов: Ще се ваксинирам, но не сега и не с тази ваксина! Всяка държава може да се договори за руската ваксина!

България отблизо

Вирусът ще влезе в своето затишие следващите месеци. Така или иначе няма утре да се направят изборите. За мен не е по-опасно отколкото март месец.

Това заяви за Нова телевизия имунологът и директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

Руската ваксина още не е одобрена от Европейска агенция по лекарствата. Но всяка държава може да се договори и свободно да ползва тази ваксина. Руската ваксина е направена по традиционната технология. Вкарва се полуумъртвен вирус, който създава имунитет, но не може да те разболее.

„От д-р Симидчиев знам, че има протокол за хора, които са инвалидизирани, да се минава по домовете“, каза той и уточни, че не знае дали чисто законово може да се постигне и при други да се минава по домовете.

Запитан спокоен ли е от данните за коронавируса последните дни, проф. Чорбанов отвърна: „Аз съм голям оптимист по отношение на бързото достигане на хората, срещали се с вируса. Броят потенциални вирусоносители постоянно намалява. Свидетели сме, че в страните с по-тежък локдаун сега имат най-много случаи“. „Колкото повече затварят и ограничават, толкова по-късно ще се стигне до стадния имунитет“, категоричен бе той.

„Ще се ваксинирам, но не сега и не с тази ваксина. Категорично не смятам, че ваксинираните хора трябва да се предпазват от каквото и да е, както и да носят маски“, каза още имунологът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *