Путин каза какво Русия не трябва да позволява на Запада

Свят

Руският държавен глава взе участие в конференцията „Пътуване в света на изкуствения интелект“, която се проведе в Москва между 22 и 24 ноември.

В изказването си Путин заяви, че не трябва да се позволява на Запада да развива монопол в тази сфера, както и че скоро ще бъде одобрена „много по-амбициозна руска стратегия за развитие на ИИ“.

„Президентът ще участва днес в пленарната сесия на конференцията „Пътуване в света на изкуствения интелект. [Ще държи реч и ще разгледа демозоната – изложба, на която ще му бъде демонстрирано какво е изкуствен интелект“, обяви в петък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Според Песков Сбербанк – най-големият кредитор в Русия – е един от „флагманите в тази област и лидери в разработките по изкуствения интелект“. Банката, която в края на миналата година обяви, че е регистрирала спад с 85% на нетната печалба на годишна база до 175 млрд. рубли, е организатор на конференцията. Тазгодишното издание е осмо поред. Сбербанк е една от няколкото големи руски банки, които бяха блокирани от международната система за плащания SWIFT.

Путин приветства Сбербанк и Яндекс за разработването на собствен генеративен изкуствен интелект и езикови модели, които според него трябва да бъдат допълнително развити и приложени към сектори на икономиката. Той предупреди, че някои западни системи за онлайн търсене и генеративни модели игнорират или дори „отменят“ руския език и култура. Такива западни алгоритми, каза той, по същество смятат, че Русия не съществува.

„Разбира се, монополът и господството на такива системи, такива чужди системи, е неприемливо и опасно“, каза той.

Руският президент Владимир Путин посещава експозицията на международната конференция за изкуствен интелект, организирана от Сбербанк, чийто главен изпълнителен директор и председател на Изпълнителния съвет Герман Греф се намира вляво от него. Москва, Русия, 24 ноември 2023 г.

„Руският президент Владимир Путин слуша новогодишна приказка, съставена от изкуствен интелект, отгатва мелодията, написана от невронна мрежа, и се научи как да събере перфектния футболен отбор. Това „Пътуване в света на изкуствения интелект“ беше предложено на държавния глава от служители на Сбербанк, които проведоха екскурзия, демонстрираща възможностите на новите разработки преди срещата на едноименната конференция“, съобщи ТАСС в една от над 10 публикации във връзка с участието на Путин в конференцията в петък.

Говорейки на форума в Москва Путин каза още, че опитът за забрана на изкуствения интелект е невъзможен въпреки понякога обезпокоителните етични и социални последици от новите технологии.

„Не можете да забраните нещо – ако го забраним, то ще се развие някъде другаде и ние ще изостанем“, отбеляза Путин. Според него Русия трябва да подобри стратегията си за ИИ както по отношение на амбициите, така и на изпълнението.

Необходими са промени в законите, засилване на международното сътрудничество и много повече инвестиции за развитието на ИИ, смята Путин. Той ще изиска руските изследователи да имат по-добър достъп до суперкомпютри, а руското научно образование на най-високо ниво за ИИ – да бъде подобрено.

„В съвсем близко бъдеще, като една от първите стъпки, ще бъде подписан президентски указ и ще бъде одобрена нова версия на националната стратегия за развитие на изкуствения интелект“, каза Путин. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа президентски указ през октомври.

Ето част от заглавията на публикациите на ТАСС от 24 ноември във връзка с участието на Путин на конференцията:

  • Путин: Регулирането на ИИ може да бъде създадено по аналогия с правилата за неразпространение на ядрени оръжия
  • Путин допуска, че в бъдеще ИИ може да създаде нов тип бюрокрация
  • Путин призова за създаването на нови индустриални модели, базирани на ИИ, за укрепване на икономиката
  • Путин: традиционните ценности трябва да бъдат в основата на развитието на съвременните технологии
  • Путин мечтае за бърза еволюция в областта на изкуствения интелект
  • Путин призова за укрепване на предимството на Русия в областта на изкуствения интелект
  • Путин научи как ИИ разказва приказки и може да помогне на началниците в работата им
  • Нова ера, безсмислени забрани и нови решения. Какво каза Путин на форума за ИИ

 

Източник: „Дневник“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *