Путин твърдо: Не искаме война! Но искаме сериозни разговори

Свят

Говорителят на руското правителство Дмитрий Песков е казал пред Фредерик Плейтген от Си Ен Ен, че руският президент Владимир Путин е „готов да преговаря“, като заявил, че кризата в Украйна е само част от опасенията за сигурността на Русия.

„Първо, президентът Путин винаги е настоявал за преговори и дипломация“, казва Песков.

„И всъщност той постави въпроса за гаранциите за сигурност на Руската федерация, а Украйна е само част от проблема. Тя е част от по-големия проблем с гаранциите за сигурност на Русия и президентът Путин е готов да преговаря“.

По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров каза на Путин, че вижда „възможност“ за дипломатически диалог със Запада относно опасенията за сигурността на Русия и че препоръчва подобни усилия да продължат.

Междувременно бившият ни военен министър Георги Панайотов заяви:

Не съм от тези, които очакват пълномащабни военни действия, но са възможни три сценария. Много трябва да внимаваме около датата 20 февруари. Причината е, че дотогава ще продължат руско-беларуските учения, които са на границата с Украйна на територията на Беларус. На 20 февруари завършват олимпийските игри в Пекин. Както знаем традицията е по време на олимпийски игри войни да не се водят. Това заяви пред Нова телевизия бившият служебен военен министър Георги Панайотов.

„Тук става въпрос за логика, а не за информация, която имам. Ако Русия започне нападение преди края на игрите, това няма да се хареса на Китай“, допълни той.

 

„За съжаление трябва да кажа, че дипломатическият прозорец за решаване на конфликта с Украйна и Русия се затваря. Това наблюдаваме, въпреки че вчера германският канцлер беше в Киев и в Москва. Защо е така? Защото Русия продължава да трупа войски около границата с Украйна, а освен това вкарва кораби и подводници от другите си флотилии в Черно море. Те са многобройни и прекрасно въоръжени“, обясни ексминистърът. По думите му в момента Русия разполага с достатъчно сили и средства, за да нападне Украйна.

 

Според него трите сценария са следните: „По-леки военни действия, по-скоро хибридни с диверсанти, които да нарушат комуникациите в Украйна. Средният вариант е да се влезе с войски, но не пълномащабна война. Т.е. да се отцепят Луганск и Донецк от Украйна. Третият вариант е пълномащабна война. Всичко е възможно. Единственият, който знае какво ще се случи е Путин“.

 

Панайотов обаче изрази надежда нито един от сценариите да не се състои, а да се намери решение по дипломатичен път.

 

По думите му трябва да се увеличат парите за модернизиране на българската армия.

 

На въпрос дали България е слабо звено в НАТО, което търси Путин, той заяви, че категорично не е.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *