Изненада: Сърбия иска да инвестира в АЕЦ „Козлодуй“

България отблизо

Енергийното сътрудничество и подобряванеето на инфраструктурните връзки, евроинтеграцията на Белград бяха основен акцент в съвместните изявления на българския и сръбския премиер Кирил Петков и Ана Бърнабич по време на посещението на българската делегация в Белград.

Двамата застанаха зад виждането за общ енергиен пазар и по-специално – за газов такъв.

„Съвместен енергиен пазар, ако бихме имали в тази част на Европа, би донесло по-висока конкуретнстпособност на нашите икономики“, каза Бърнабич и прояви интерес към евентуални нови ядрени мощности, които България ще изгражда.

„Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на газ. Ние бихме се радвали да успеем да го организираме в кратък срок“, заяви Петков, като наблегна на бързото изграждане на връзката ни с Гърция. Ще се работи приоритетно по ускоряването на изграждането на влаковата линия Ниш-Димитровград, както и пътят Видин-Зайчар.

По думите на българския премиер така ще искаме много по-голям обем газ, което да се търгува на общ пазар, и „това ще ни даде по-голяма диверсификация и независимост“. За целта ще се ускори изграждането на инфраструктурните връзки и интерконектора с Гърция.

Петков потвърди за проявения интерес от страна на Сърбия за коинвестиция в нови реактори на АЕЦ „Козлодуй“.

„Говорейки за възможност за потенциални коинвестиции в ядрената сфера, това означава да разделим риска от един такъв един проект“, добави той. „Реално, за да имаме стабилност в енергийната сфера, трябва да обединим обемите на потребление на газ от целия регион, за да можем заедно да преговаряме за цени за втечнен газ“, заяви българският премиер. „Едновременно с това обсъдихме и възможността да съберем мозъците на двете страни в стартъпи в ай ти сектора – да могат да работят заедно“, допълни Петков.

Петков увери сръбския премиер, че България стои зад сръбското еврочленство.

„Европейската интеграция на Сърбия е от огромен приоритет за нас, в наше лице имате подкрепящ партньор в отварянето на следващите глави, ще бъдем много конструктивни и помагащи в тази роля, така че да видим по-бързо нашата добра съседка и стратегически партньор по пътя на европейската интегация“, гарантира Кирил Петков.

Двамата премиери са обсъдили и идеята за общи туристически пакети и за потенциални връзки между Белград и Бургас, и Белград и Варна, разкри българският министър-председател.

„Като цяло съм много доволен от нашите разговори, започваме едно стратегическо партньорство, надявам се скоро да имаме реални резултати и нашите министри да работят ръка за ръка“, каза Петков. Предстои двустранен бизнес форум, вероятно през есента, а преди това ще се проведат и двустранни срещи между транспортните министри на двете страни, както и между министъра на иновациите Даниел Лорер и колегата му икономически министър.

Петков и Бърнабич са обсъдили и въпроса с българското малцинство в Сърбия. Българският премиер си разменил телефона и със сръбския си колега, както със северномакедонския.

„Тя /б.р. – Бърнабич/ каза, ако има някакви проблеми с българското малцинство, моля те, директно ми се обади. Това ще бъде точно подходът“, разкри Кирил Петков. „Аз ще се срещна с българите в Сърбия да обсъдим. Много благодаря, за да сме сигурни, че най-малкият проблем ще бъде изчистен“, обърна се той към Ана Бърнабич.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *