Първите „успехи“ на новия украински главнокомандващ са ужасяващи

Свят

„Ето ги първите „успехи“ на новия главнокомандващ армията на Украйна ген. Олександър Сирски: минус хиляда и петстотин украински войници за един ден“, коментира руският телевизионен канал „Царьград“.

Руските въоръжени сили са ударили украинските резерви, които се изтеглят към Авдеевка за контраатака. Според наличната към момента информация руски ракети са поразили цели в Селидово, където са се разполагали пристигащите на фронта части на украинските въоръжени сили. Това съобщават руски източници.

До момента е известно следното: Генералният щаб на ВСУ започна да изтегля части от няколко направления и да ги прехвърля към Авдеевка. Разполагането на частите на ВСУ се извършва в Селидово, от което по права линия до Авдеевка има около 30 километра. Руските сили са нанесли удари срещу полигона с ракети „Искандер“. Съобщава се, че в момента на атаката там е можело да има между 1,5 и 3 хил. украински войници. Загубите не се назовават, но тежко ранените и труповете се извозват в Днепропетровск и Покровск.

Според различни източници са загинали между 500 и 1 500 украински войници.

Руските сили на Донецкия фронт в Селидово нанесоха мощен ракетен удар по военен полигон. Съобщава се, че по време на удара с касетъчни боеприпаси на полигона е имало до 3 хил. новобранци на ВСУ, дошли за обучение. Има информация за голям брой загинали и ранени

Междувременно украински източници, позовавайки се на източник от Генералния щаб на ВСУ, съобщават, че някои части на ВСУ тази нощ са започнали да напускат нерегламентирано позициите си в Авдеевка, за да избегнат обкръжаване. Сирски е отишъл в щаба на командването на Таврия, за да ръководи отбраната оттам.

Телевизионният канал „Царьград“ обяви подробности и за втори етап на руската атака. В 11:30 ч. на 13 февруари руските сили са извършили първа атака срещу полигонана ВСУ. Тя включва удари по склада с касетъчни боеприпаси. След като на място пристигат още украински военнослужещи, за да транспортират загиналите и ранените, веднага попадат под нов руски удар.

По обяд обстрелът и взривяването на боеприпаси продължават, съобщава каналът в Телеграм „Заварчици“.

„Украинските власти съобщават, че генерал Сирски е забранил всякаква информация за жертви в Селидово, където нашите сили нанесоха тежки удари. Там украинските въоръжени сили са се обучавали за Авдеевка. Пишат за 1500 души.“, написа в Телеграм главната редакторка на руския телевизионен канал RT Маргарита Симонян.

Може би това е най-ефективният руски ракетен удар от началото на войната, коментират експерти.

А ето какво пише и Телеграм канала Рыбарь:

Руските въоръжени сили нанасят удар по пункт за временно разполагане в Селидово

Днес следобед руските войски нанесоха серия от удари по цели в град Селидово в окупираната част на Донецката народна република. Според получената информация е бил ударен голям пункт за временно разполагане на противника. По време на настъплението са използвани ракети „Искандер“ с касетъчни бойни глави.

Самият град отдавна се използва от украинското командване като сборен пункт за последващо прехвърляне на части към най-топлите точки, включително Авдеевка, която се намира на около 40 км от Селидово. Населеното място се подлага на обстрел от руските въоръжени сили сравнително редовно: например още тази сутрин местните власти съобщиха за последиците от нощния обстрел на града.

В същото време е налично всичко необходимо за настаняване на значителен брой военнослужещи както в самия град, така и в съседните селища. Екипът ни определи основните места, където може да бъде разположен пунктът за временно разполагане на противника: територията на мини и големи земеделски парцели, машиностроителен завод, както и хангари в близост до жп гара Селидовка.

Поради липсата на средства за обективен контрол обаче е много трудно да се установи точното местоположение, както и да се потвърди информацията за стотици загинали. Въпреки това бързото изолиране на района и рейдовете на СБУ показват, че е била поразена важна цел: или голяма концентрация на персонал, или високопоставени украински офицери.

Източници: military.pravda.rutopwar.ru

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *