Ще се смаете: Ето колко процента руски газ купува Австрия въпреки санкциите

България отблизо

Австрийската министърка на енергетиката Леонор Гевеслер е обезпокоена от продължаващата зависимост на страната ѝ от Русия по отношение на газа, пише Euractiv.com.

Зависимостта на Австрия от руски газ се е увеличила от 80% на 98% за две години, което накара министъра на енергетиката на страната да бие тревожния звънец преди националните избори, които ще се проведат през есента.

Когато Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г., Австрия внасяше 70% от природния си газ от държавната компания „Газпром“, а сега този дял е нараснал до 98%.

Министърът на енергетиката на страната Леонор Гевеслер настоява за бързи действия, за да се обърне това положение.

„Диверсификацията на нашия внос на газ напредва твърде бавно. Кулминацията на това е новият рекорден дял на руския природен газ през декември от 98%“, заяви министърът на Зелените пред пресата във Виена в понеделник (12 февруари).

Цифрата 98% е огромно увеличение в сравнение със 17%, постигнати през октомври 2022 г., когато самата Русия ограничи газовите потоци към Европа. Тенденцията обаче скоро се обърна и през август миналата година делът на руския газ вече се върна на 43%.

Високият дял на руския газ отчасти се дължи на бързото намаляване на потреблението на газ в Австрия – от 100 TWh до 75 TWh през 2023 г., според данни на Министерството на енергетиката.

Друга причина са договорните връзки. Австрийската комунална компания OMV се ангажира да сключи споразумение „вземи или плати“ с Газпром за до 60 TWh годишно, което е почти достатъчно, за да се задоволи цялото търсене на газ в страната. Тези доставки, договорени през 2018 г. до 2040 г., са на по-евтина цена от тази на съседна Германия, която трябва да разчита на световните пазари, за да си осигури доставки на втечнен природен газ (LNG).

„Газпром доставя, OMV трябва на практика да го вземе“, казва Кристоф Долна-Грубер, експерт в енергийната агенция на страната.

А местните енергийни предприятия в Австрия, повечето от които са частична собственост на общини или градове, са твърде щастливи да го вземат.

Съществуват алтернативи, но те обикновено са по-скъпи. „Има достатъчно неруски природен газ, но енергийните компании не го купуват“, казва Гевеслер.

В същото време вносът от страни, различни от Русия, обикновено е по-скъп.

„Вносът през Германия се облага с такса за съхранение на газ в размер на 1,86 EUR/MWh. Италия също планира да наложи такса от 2,19 €/MWh за износ на газ от 1 април 2024 г.“, каза Долна-Грубер.

Цялата статия можете да прочетете тук

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *