Първият ЗАЛП на Елена Йончева РАЗТЪРСИ властта! Правителството се ТРЕСЕ в ПАНИКА! Да се готви Борисов!

България отблизо

Журналистът Елена Йончева представи аферата „Ало, Банов съм!“, която доста прилича на аферата „Ало, Ваньо“, в която бе замесен самия Борисов и в която се търгуваше с влияние.  

Бе показан запис, на който се вижда как министърът на културата Боил Банов „опрощава“ огромна сума пари на частна фирма. Става дума за 700 хиляди евро. Средствата са европейски, а парите са неустойка за частната фирма, която работела по проект за ремонта на Ларгото, културно-комуникационен комплекс „Сердика“ 2-3 етап.

На „Позитано“ 20 Йончева пусна филм, в който се вижда как днешният министър се грижи за интересите на частна фирма. Той дава указания как да бъдат фалшифицирани документи, за да не си вземе държавата неустойката от 700 хиляди лева. Целта е да се избегне завеждане на дело от страна на държавата за наустойка към частна фирма, заради забавяне на изпълнението.

Записът е направен от служител, който преценил, че така ще има защита. Защото служителите са съзнавали, че подписват фалшифицирани книжа и са се опасявали от реакция на правозащитните органи.

Направен е през март 2016 г., когато Боил Банов е бил зам.-министър на културата.

„Има служител от министерството, който е бил на тези разговори, но пожела да остане анонимен. Само че е готов да свидетелства“, разкри още Йончева, цитирана от Епицентър бг.

„Тази афера „Ало, Банов съм“, не е схема на Боил Банов, а схема на правителството на Борисов. Защото и самият Борисов е участвал в подобни схеми, когато нареди на бившия шеф на Митниците Ваньо Танов да не закача собственикът на фирма „Леденика“ известен под названието Мишо Бирата. Малко по-късно Мишо Бирата почина при неизяснени обстоятелства.

Какъв е интересът на тогавашния зам.-министър да опрости тези 700 000 евро и защо защитава интерес на частна фирма, а не на държавата“, попита депутатката.

Представителите на БСП са категорични, че въпросният запис се потвърждава и от документи, с които те разполагат.

Социалистите заявиха, че ще настояват за оставката на Боил Банов. „Записът е направен през март 2016 година в кабинета на тогавашния заместник-министър Боил Банов“, разкри Йочнева. Тя добави, че този сигнал ще бъде внесен в ОЛАФ и в прокуратурата. Очаквам от ОЛАФ конкретна реакция, бе категорична Йончева.

Запитана с кого говори Боил Банов, Йончева каза: „По телефона говори с двама различни служители. Първият бил с инж. Драгомир Драганов от ДДЗ „Антична Сердика“, а вторият – с Ангел Ангелов, от независим строителен контрол. На разговорите присъствали и други служители на Министерството на културата – Татяна Цановска, Ангел Ангелов и арх. Мечкунов.

Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени – колкото по-зависими са, толкова повече се издигат, заяви Йончева, след като записът бе излъчен.

Депутатът от БСП Пенчо Милков добави, че управляващият орган по проекта е регионалното министерство, а средствата са европейски и „няма начин МРРБ“ да не е било в течение.

В Народното събрание засега няма коментари по темата. Такъв отказа и бившият министър на културата Вежди Рашидов. Самият Банов отскоро е станал член на ГЕРБ. В момента има заседание на Министерския съвет. Не е ясно, дали Банов ще коментира темата.

Срещу Йончева пък се води разследване за пране на пари. Самата тя обяви, че това се прави, за да бъдат спрени нейните разследвания срещу кабинета.

Целта на делото срещу мен е да ни държат нащрек, не да се стигне до истината, а всеки ден да се сипят обвинения, заяви Елена Йончева в отговор на въпрос, свързан с информация за обвиненията срещу нея от прокуратурата.

Това е само началото, хората се страхуваха и затова чак сега започнаха да идват много документи при нас, заяви Йончева. И каза, че на „Позитано“ 20 разполагат с много документи, които потвърждават изнесеното от нея.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

Tagged

1 thought on “Първият ЗАЛП на Елена Йончева РАЗТЪРСИ властта! Правителството се ТРЕСЕ в ПАНИКА! Да се готви Борисов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *