Първи резултати от EXIT POLL: Ето кои са победители на балотажа в местните избори

България отблизо

Излязоха първите резултати от EXIT POLL за балотажа на местните избори в страната. Изследването е на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” и е поръчано от NOVA.

Според предварителните данни на „Тренд“ в София битката печели кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев с 51.9%, втора остава Ваня Григорова с 43.4%. Според „Галъп“ за Терзиев своя глас са дали 50.8% от гласувалите, а за Григорова – 45.2%.

В Пловдив според предварителните резултати на „Тренд“ новият кмет се казва Костадин Димитров от ГЕРБ с 53.2%, опонентът му от ПП-ДБ Ивайло Старибратов остава втори с 41.2%. По данни на „Галъп“ за Димитров за гласували 52.8% срещу 41,5 на сто за конкурента му за кметския пост Старибратов.

Във Варна борбата е изключително оспорвана. Според първоначалните данни на „Тренд“ Иван Портних от ГЕРБ е бил подкрепен от 45,1% от гласувалите, а кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев е с резултат 48,9%. По данни на „Галъп“ Коцев е взел 49,4% от гласовете на отишлите до урните. Досегашният градоначалник Портних е с резултат 45,3 на сто.

В Русе с убедителна преднина, втори кметски мандат получи Пенчо Милков от „БСП за България“ – 60,5%. Иван Иванов от ГЕРБ завоюва 33% от гласовете на упражнилите правото си на вот, сочат предварителните резултати на „Тренд“.

Категорична победа над опонента си записа и Валентин Христов от ГЕРБ в Плевен. Зад него застанаха 61,8 на сто от гласувалите плевенчани. Досегашният градоначалник, независимият кандидат Георг Спартански, остана втори в надпреварата с 32,5 на сто от гласовете, според данните на „Тренд“.

По предварителни данни на агенция „Галъп“ в Благоевград издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев печели вота с 49,5%, докато опонента му – независимият кандидат Илко Стоянов, е подкрепен от 48,1% от избирателите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *