Разкол в Украйна: Генерали и политици започнаха да се карат

Свят

Фактът, че Офисът на украинския президент в събота разкритикува последните изявления на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни, показва разрива между военното и политическото ръководство в Украйна.

Това пише авторитетният американски вестник „Ню Йорк таймс“, цитиран от „Украинская правда“.

Американското издание реагира на коментара на зам.-ръководителя на Офиса на президента Игор Жовква по повод статията на Залужни в The Economist, че „военните не трябва да изнасят пред публиката това, което се случва на фронта“.

„Правда“ представя точния цитат от „Ню Йорк таймс“ за коментара на Жовква:

„Това беше ярък публичен упрек, който сигнализира за разрива между военното и политическото ръководство в това и без друго сложно за Украйна време. Разривът между генерала и президента възниква във време, когато Украйна води военна и дипломатическа борба. Нейните операции на фронта не доведоха до никакъв прогрес, но причиниха големи загуби и от двете страни, а Украйна се сблъсква със засилени руски атаки от изток. В същото време в някои европейски столици и сред членовете на Републиканската партия в САЩ расте скептицизмът относно помощта за Киев“.

Американското издание отбелязва, че признаците за разкола са се появили в петък, когато Офисът на Зеленски уволни един от първите заместници на Залужни – командващия Силите за специални операции ген. Виктор Хоренко, без да представи никакви обяснения.

„Ню Йорк таймс“ пише, че американски офицери, работили с ген. Хоренко, били изненадани от новината за неговото отстраняване и споделили, че „са имали близки и ефективни работни отношения с него“.

Според вестника уволнението на Хоренко озадачило много хора, въпреки „някои упреци за политически ориентирани решения по стратегията, включително началото на десантната операция през река Днепър в Южна Украйна, където украинските сили още не са се закрепили на контролирания от Русия източен бряг на реката“.

Предисторията

В интервю за The Economist ген. Валерий Залужни заяви, че ситуацията на фронта е навлязла в задънена улица, като нито една от страните не може да напредва, тъй като са еднакво оборудвани като технологии. Според него това напомня на Първата световна война.

От Белия дом заявиха, че статията на главнокомандващия ВСУ показва колко е важно САЩ да продължат да подкрепят Украйна в завоевателната война, поведена от Русия. Според изданието Politico, изявленията на Залужни са разпалили партийните страсти в американския Конгрес.

В Кремъл също коментираха статията на Залужни. Оттам заявиха, че няма „задънена улица“, а Русия последователно продължава войната си срещу Украйна.

А от офиса на украинския президент обявиха, че Зеленски не намира ситуацията на фронта за патова и заявява, че Украйна няма да води преговори с Русия.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *