Радев към Петков: Не са те назначили за пощенски гълъб!

България отблизо

„Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френско. При това прехвърля цялата отговорност към Народното събрание, без да изрази позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение – той не е куриер, а премиер.“ Така президентът Румен Радев коментира внесените от Френското председателство в българското НС предложения по казуса с Република Северна Македония.

Радев участва в официалната церемония по встъпване в длъжност на Илия Лингорски като член на Управителния съвет на Българската народна банка.

„Моята позиция е ясна, тя е от КСНС, от моите обръщения към НС и българския народ. Предложенията на Френското председателство са определено стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени, преди да се вдигне ветото“, подчерта държавният глава.

По думите му вписването на българите в Конституцията преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие.

„Не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, за възстановяване на разрушени знаци и паметници на българщината в тези земи, за опазване на българското културно историческо наследство, за изкореняване на езика на омразата, за реабилитация на всички жертви, репресирани само заради това, че са продължили да се наричат българи“, подчерта президентът.

Той сподели още очакванията си българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции и да отстоява българския интерес.

Попитан от журналисти относно твърденията, че са купувани депутати в парламента, Радев заяви следното:

„Още от древни времена търговията е не само с парични средства и трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“.

„Вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура. Изборите също. Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря. И тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водехме заедно борбата срещу корупцията и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, коментира още държавният глава относно предстоящото гласуване на вота на недоверие към кабинета „Петков“ следващата седмица и призива на премиера Кирил Петков Румен Радев да „застане от правилната страна на историята“.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *