Радев: Няма да наруша Конституцията заради прищевките на която и да било политическа сила. Новото правителство отива в НС за гласуване

България отблизо

Президентът Румен Радев няма да оттегли указа си, с който праща кабинета за гласуване в Народното събрание. Това стана ясно от позиция на президента.

По-рано днес от ПП-ДБ го призоваха да оттегли указа си  за гласуване на кабинета „Габриел“, тъй като част от министрите признали, че не са се съгласявали да са част от кабинета.

 

 

 

От формацията се обърнаха и към председателя на парламента Росен Желязков да не вкарва гласуването на кабинета в дневния ред на парламента утре.

Ето я и цялата позиция на Радев:

В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група.

Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър- председател.

 

Припомняме, че по-рано днес Мария Габриел отиде при държавния глава с папка с изпълнен мандат за кабинет. От ПП-ДБ обаче обявиха, че той не е съгласуван с тях и не са подписали коалиционното споразумение, което по-рано тази седмица заедно изготвяха.

Предстои да стане ясно дали все пак няма да се достигне до някакъв консенсус и правителството с премиер Мария Габриел ще бъде прието в НС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *