Радев отряза Костадинов за референдума. Вижте причината

България отблизо
Президентът Румен Радев няма да откликне на призива на лидера на ”Възраждане” Костадин Костадинов и няма да насрочи дата за провеждане на референдума за отлагане на приемането на еврото до 2043 година. Това стана ясно от думите на държавния глава. Радев мотивира решението си с гласуването на Народното събрание от миналата седмица.

“Да, знаете, че е спорно, но това е процедурно объркване. Няма как да вкарам в НС повторно референдум, който е отхвърлен с решение на парламента”, заяви държавния глава.

 

Позицията на Румен Радев не е изненадваща. Още по време на консултациите с партиите след изборите през ноември миналата година Костадин Костадинов поиска от президента да свика референдум за въвеждане на еврото, но държавният глава отклони молбата им с мотив, че съгласно закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление провеждането на референдум по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, е невъзможен.

 

Всъщност такъв е и основният мотив в решението на Народното събрание от миналата седмица.

 

Днес обаче президентът не се позова на противоречията със закона, които спомена само допреди няколко месеца, а наля масло в мелницата на “Възраждане”, които обвиняват Народното събрание в незаконно взето решение.

 

След изказването на президента от днес, Костадин Костадинов се зарече да сезира Конституционния съд. 

 

Партията ще пита дали решението на Народното събрание от миналата седмица представлява приемане или отхвърляне на референдума, или е нито едно от другото.

„Ние ще зададем и друг въпрос към КС – отговаря ли нашият въпрос в референдума на Конституцията и изискванията на закона. Ако КС каже, че отговаря, няма какво да коментираме – НС трябва да прегласува решението и да отидем на референдум. Надявам се конституционните съдии да не са като управляващото мнозинство и президента толкова силно уплашени от американския посланик, че и те да нарушат Конституцията“, заяви Костадинов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *