Радев разкри какво ще направи след отказа на Габриел от премиерския пост

България отблизо

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. 

 

 

Това коментираха за БНР от прессекретариата на държавния глава Румен Радев.

Едва когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група – тази на коалицията ПП-ДБ.

 

Малко след 9 часа днес Мария Габриел подаде заявление в парламента, с което официално отказа да бъде премиер и ГЕРБ да състави кабинет. Очаква се изявление от ПП-ДБ днес, но все още не е ясно кога.

НС следва да констатира това нейно оттегляне от опита да образува правителство. След това президентът е свободен да пристъпи към консултации за връчване на втори проучвателен мандат. Няма срок за провеждане на консултации. Трябва да бъде прецизиран моментът със съвпадането с изборите за европейски парламент“, посочи конституционалистът.

 

След втория опит президентът разполага със 7-дневен срок да връчи мандат на един измежду посочените в Конституцията кандидати за министър-председател. Тази процедура е предхождана от консултации с парламентарните групи. Възможните кандидати са председателят на НС, гуверньорът на БНБ, председателят на Сметната палата и неговият заместник, омбудсманът и неговият заместник, обясни д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът уточни, че Конституцията изброява лицата, които могат да бъдат служебни премиери, но няма последователност, която президентът трябва да следва. Това става по негова преценка.

 

„Всеки един от тях може да откаже. Следва Денков да се готви за удължен мандат. Държавата трябва да има управление, не можем да си позволим и ден без изпълнителна власт. Ако президентът откаже да подпише предложения състав от посочения министър-председател, тогава ще наруши Конституцията и може да се започне процедура по търсене на отговорност. Едва ли ще се стигне дотам“, каза още Орлин Колев.

 

В двумесечен срок от последната невъзможност за образуване на правителство, при връчване на третия проучвателен мандат, следва да се насрочат парламентарни избори. Без значение дали имаме служебно правителство, добави събеседникът. Дали ще имаме избори 2 в 1, това зависи и от президента, и от партиите, като е възможно двата вота да са на 9 юни. Съществува и вариант предсрочните парламентарни избори да се състоят седмица след вота за европарламент.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *