Разкритие на Евросъда: Прокуратурата издавала невалидни „европейски“ заповеди за арест!

България отблизо
Решение по дело № С-648/20 на Съда на ЕС от преди часове прави невалидни европейските заповеди на Цветан Василев, Васил Божков и много други лица, издирвани от прокуратурата.

Решението е много важно и е произнесено във връзка с издадена от Районния прокурор на Свищов Европейска заповед за арест на етап досъдебно производство  срещу лице, което е било обвинено в кражба, обяви за първи път Люба Кулезич в предаването „Честно казано“ по Евроком.

 

Кулезич уточни: „С това решение, което има императивен и тълкувателен характер за съдилищата, съдът на ЕС се произнася, че на етап на предварително производство без произнасяне на съда, т.е. без начален контрол от съда върху задържането на лице относно валидността на задържането по националното право, българската прокуратура няма право да издава Европейска заповед за арест.

 

Това решение нанася апокалиптичен удар върху действията на българската прокуратура по принцип и в частност. И така – сега са на ход Цветан Василев и Васил Божков, които на практика вече не могат да бъдат валидно екстрадирани, тъй като съдът не е бил сезиран от прокуратурата при искането за тяхното задържане още на етапа на досъдебното предварително производство.  Така е бил нарушен принципът за двустепенен контрол и проверка-преценка от съд при издаване на Европейска заповед за задържане“.

Tagged

1 thought on “Разкритие на Евросъда: Прокуратурата издавала невалидни „европейски“ заповеди за арест!

  1. Дела в Страсбург и пари от данъкоплатците за обезщетения, за да платим загубите на Василев и Божков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *