Пак скандал с партията на Слави Трифонов: Милионерски син е в листите за кандидат-депутати!

България отблизо

Богати бизнесмени и техните синчета са се набутали в листите на Слави Трифонов, за да се сдобият с депутатски имунитет на предстоящите парламентарни избори.

Под крилото на шоумена към парламента са се отправили  хора с криминални прояви, разследвани за укриване на крупни суми от ДДС, купуване на гласове, длъжностно присвояване в особено големи размери за големи суми.

След недоволството на активисти на „Има такъв народ“ от подредбата на листите в някои региони партията се изправи пред нов казус, този път с кандидатите за депутати от София-област.

 

На трето място в листата е „внедрен“ Никола Кръстев – син на собственика на лютеница „Олинеза“  Христо Кръстев, който е подсъдим по 4 члена на Наказателния кодекс – чл. 212 за използване на документи с невярно съдържание, чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, чл. 220 за сключени неизгодни сделки и чл. 255 за укриване на данъци. Обвинителният акт е срещу Христо Кръстев, майка му Лилия Христова и изпълнителния директор на завода Иван Янков.

Неофициално активисти от областната структура твърдят, че присъствието на Никола Кръстев в листата е изненада, а предположенията им са, че причината за включването му като кандидат за депутат е, че баща му е рекламодател в телевизията „⅞“, пише „Капитал“. По думите им неприятно изненадан от този факт бил и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Това принудило ръководството на партията да предприеме стъпки по изваждането на Кръстев от листата, който е и общински координатор на формацията за община Костинброд.

Според Изборния кодекс обаче това не може да стане, защото в него ясно е описано при какви ситуации кандидат на листа, която е регистрирана вече в РИК, може да бъде заличен.

Изборните правила предвиждат, че това може да се случи само при смърт на кандидата, при трайна невъзможност да участва в изборите или ако той сам се откаже. В случая обаче според активисти на формацията Кръстев отказал да напусне доброволно листата. Това принудило ръководството да поиска от районната комисия да пренареди листата, като от третото място Кръстев трябвало да отиде на последното, девето. РИК обаче не позволи пренареждане на листата.

От екипа на шоумена-партиец първо поискали да извадят от листата си поставения на трето място Никола Кръстев, което обаче се оказа невъзможно. И те предприемат друг ход – внасят искане за пренареждане на листата, така че от трети Кръстев да мине на последното, девето, място. Районната избирателна комисия (РИК) на София-област обаче отказа да се съобрази с желанието на партията.

„Има такъв народ“ обжалва решението пред Централната избирателна комисия (ЦИК), която потвърди решението на РИК-София-област. Сега се очаква какво ще реши административният съд на областта, където от формацията оспорват решението на РИК.

Никола Кръстев обаче  не иска да изпадне от листите, защото очевидно той и баща му са инвестирали много сили, време и средства, за да се случи това.  Фикс идеята му е да стане депутат. И не защото това е мечтата на живота му – очевидно залогът е да получи депутатски имунитет и  индулгенции за баща си, който е заплашен с до 30 години затвор. И на това са заложени много финанси, много очаквания и много липса на морал.

 

Скандалите около партията на Трифонов гърмят всеки ден, а от листите му изскачат имена на провалени бизнесмени, за които парламентарната банка се оказва заветното място за бягство от правосъдието чрез политически индулгенции, пише Епицентър.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *