Разкриха какво се случва с американските ракети ATACMS, хвърлени от Киев на фронта

Свят

Броят на оперативно-тактическите ракети ATACMS, прехвърлени в Украйна, нараства всеки ден. Според The ​​New York Times Киев е получил много повече ракети, отколкото беше посочено по-рано. Интересното обаче е каква версия на тези ракети е изпратена.

Ако предишния ден се е говорило за „по-малко от 12 ракети“, сега се твърди за двадесет.

Американското издание, позовавайки се на неназовани източници, твърди, че Пентагонът е изпратил в Украйна не 12-13 ракети, както се твърди, а около 20.

Вестникът също така потвърждава, че прехвърлянето на ракети е извършено тайно; Вашингтон се страхува, че Русия може да ги атакува по време на транспортирането.

Между другото, доставените в Украйна оперативно-тактически ракети ATACMS имат само обикновена бойна глава и далечина на поразяване само 165 км. На всичко отгоре, нямат GPS система и се насочват по инерция.

Както каза германският журналист Юлиан Репке, това е направено уж заради руската радиоелектронна борба, за да не може да прихваща ракетите. Всъщност, обаче, американците просто снабдиха Киев с най-старата версия на ATACMS, която лежи от много години в складовете и прашасва.

По-рано Белият дом потвърди, че е прехвърлил няколко ракети ATACMS в Украйна, за да „повиши техния боен потенциал“.

Но…повишаване бойните способности на ракетите не става като ги изтипосаш на първа линия, където ги разбиват за няколко часа. Става с мислене и модернизиране. Но американците не са участвали в такава страшна конвенционална война и срещу толкова силен противник като Руската федерация.

Затова не знаят какво точно да правят.

Tagged

2 thoughts on “Разкриха какво се случва с американските ракети ATACMS, хвърлени от Киев на фронта

  1. България наряза цели четири бригади с такива ракети с инерционно насочване с далекобойност от 300 км.

  2. Стари, стари, ама добре пердашат Путлеровите пълчища! Руските мужици, здраво подпийнали, вместо да свалят фашисткия режим на джуджето, умират като мухи на фронта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *