Разкриха още от загадките на мумиите

Лайф зад паравана

От векове тайнствените и величествени пирамиди в Египет са привличали интереса на изследователите. Загадките, обвити в ореола на мистичното, са дали тема за много романи, за хиляди разговори, за стотици догадки как са построени тези неповторими архитектурни паметници. И до днес този интерес не стихва.

Ежегодно стотици хиляди туристи посещават Египет с едничкото желание да се докоснат до хилядолетната история. Тайните, покрити с праха на времето, невероятните артефакти, различните обичаи и традиции са неизчерпаем източник на туристически поток. Наскоро археологическа експедиция откри нова пирамида. Тя датира от преди около 3700 години. Намира се на около 40 км от Кайро в така наречения фараонски некропол Дашур. Новоткритата пирамида се различава от своите сестри – Величествените пирамиди в Газа, тъй като е гладка и едностранна. Археолозите предполагат, че това е един от първите опити на строителите в Египет за строеж на съоръжение от такъв мащаб. Намерен е и малък алабастров блок, на който има йероглифи.

Откритите досега пирамиди в Египет са над 120.

Интересен обект, предизвикал любопитството на лекарите, е намерен в крака на египетска мумия на мъж от около 11 век пр.н.е. – ортопедичен пирон. Той е с дължина 23 см и е поставен в коляното му, дори е застопорен с органична смола, съвсем наподобяващо съвременния костен цимент. Мястото е огледано с артроскопска камера и е озадачило учените с прецизността на операцията, надскочила времето с хилядолетия.

Автор Ели Комитска,  istinata.net

Tagged

1 thought on “Разкриха още от загадките на мумиите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *