Рашков разкри нови скандални подробности и нов свидетел на кошмарното убийство!

България отблизо

Обявяваме война на всички, които имат агресивно поведение на пътищата. Започва мащабна национална акция за шофиране под влияние на наркотични вещества. Много от тези рецидивисти, които не спазват правилата, са част от тъмната страна на нашето общество. Никой не трябва да е над закона на България. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков по време на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

 

„От сутринта заседаваме в МВР за трагичния инцидент. Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Ако има достатъчно данни и за съпричастна в определена степен дейност на служители на МВР, включително всички случаи, за които вече имаме съмнение, че са били неглижирани и дали в резултат, ако се установи такава връзка, някой да не е причинил косвено този резултат“, допълни вътрешният министър в оставка Бойко Рашков.

„Някои факти безспорно ще бъдат предмет на доказване. Те вече са ни известни. Факти, свързани с „шофьорското минало“ на този човек, които доведоха до смъртта на две млади момичета“, каза още той.

Този човек е без свидетелство за управление на МПС от 2005 година. Предприети са десетки действия от органите на МВР, пращани са материали в прокуратурата за образуване на досъдебно производство, защото той управлява без МПС. В последните 16 години е имал чудесна възможност да се яви на изпит и да получи книжка. Имало е безспорни данни, че вместо да направи това, той се е постарал да получи книжка от Швейцария, но швейцарската полиция не е издавала на този гражданин такива документи“, обясни още Рашков.

„При няколко проверки се е представял с този документ, а при едната е избягал и този документ е останал в ръцете на полицейските служители. Ще изследваме в детайли биографията на този човек. Събираме доказателствени материали и за друго производство, което може да се разследва в полицейската служба. Подсказах, че имаме съмнение дали някои полицейски служителите са изпълнявали задълженията си по закон и не са се влияли от нещо друго, което да ги мотивира да не вземат мерките, които се предвиждат по отношение на такива водачи“, заяви вътрешният министър.

„С моя заповед съм разпоредил състав от разнородна група служители да предприемат незабавни мерки по отношение на всички случаи, в които Семерджиев е бил спиран за проверка и да установим какво отношение е взето. Има ли някакъв резултат от действията на МВР или няма. Имаме събрани материали, изпратени до прокуратурата. Те са върнати от нея с указание да се наложат само административни глоби“, каза още шефът на МВР.

Рашков подчерта, че правителството разчита на обществото, за да се справи МВР с тези, които застрашават живота на всички по пътищата и тротоарите.

„С това да се наложат масивни проверки от органите на МВР, ние може би ще притесним някои граждани, за което се извинявам, но сме принудени, защото очевидно нашите действия не упражняват необходимия превантивен контрол и действие. Надявам се и на съдействието на обществеността“, допълни той.

Рашков каза, че засега е определено само началото на тази операция, но тя няма крайна дата и ще продължи, докато МВР не прецени, че трябва да се преустанови.

Подсказах, че за нас е известно присъствието на жена по време на инцидента. Предстои да се установи категорично къде работи и как се казва. Да, тя е служител в едно от районните управления. Оказа се, че има отношения със Семерджиев. Предстои да се уточни. Ние ще разберем какви са връзките й в тази посока. Знаете, че са открити полицейски атрибути в колата му. Едва ли има основание да ги има“, разкри още той.

„Много се надявам всеки момент да получа информация за една друга свидетелка, която вече трябва да бъде в СДВР. Разпоредил съм детайлно да се изясни как един такъв човек успява да избяга от проверките, когато е бил спиран от МВР. Днес едно от разпорежданията ми беше незабавно да се изясни случая в детайли“, завърши Рашков.

Вътрешният министър потвърди, че Семерджиев е бил свидетел по дело за наркоразпространение, но няма данни това да го е поставило в привилегировано положение.

„Имаме данни, че е имало още един човек, освен Семерджиев, в колата, но предстои да го установим. Искам да обърна внимание на истинските имена. Очевидно някои от служителите на тази дирекция са забравили понятието „нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент“. Припомних им, че не изглежда добре лице от МВР да контактува с лице с подобна биография“, каза още Рашков.

„Семерджиев е бил задържан с наркотици. По отношение на прокуратурата, прокурора и Семерджиев са се договорили за 8 месеца лишаване от свобода. 8 месеца. Той е бил освободен от затвора и е трябвало да има контрол върху този човек за наркотрафик и разпространение. Днес не стана ясно дали някой е упражнявал надзор върху този човек“, допълни той.

По време на брифинга Рашков получи съобщение, че жената, която е трябвало да се яви и да даде информация за инцидента, не се е явила в дирекцията.

„Никой от нас не е бил там. Тя е била там“, допълни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *