Ренета Инджова: Престъпление е, че Борисов пренебрегва предложенията на президента Радев!

България отблизо

На извънредно заседание в Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов отчете успехи в свързаната с коронавируса и с актуалната обстановка у нас.

Това стана ясно от интервю на Ренета Инджова, бивш министър-председател, за обзора на Радио „Фокус“, „Това е България“.

Борисов отчете видими резултати, гарантирани от ГЕРБ, в битката със заразата: най-малко починали и заболели, работеща икономика на пълни обороти в много сектори – в селското стопанство, строителството, IT сектора. А за следващия месец премиерът се ангажира, че ще заработят 250 автомобилни завода.

Според него, с мярката 60:40 се очаква да бъдат запазени 120 хиляди работни места. Тук времето е бъдеще, но важното е, че премиерът се ангажира. Дотук добре!

Не чухме обаче нищо за ясни механизми, за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на използваните средства. Не разбрахме дали предприетите действия за укрепване на здравеопазването и за обезпечаването на социално-икономическите последици в България са отговори на сериозността и мащаба на кризата и най-вече на очакванията на българите.

Що се отнася до предложения ден по-рано от президента Румен Радев публичен регистър за отчитане на изхарчените средства в борбата с коронавируса, при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране, идеята се оказа игнорирана дори от опозицията в лицето на издигналата го за поста партия – БСП.

Не се чу и за още едно предложение на държавния глава – да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми, както и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. За това пък не се спомена и дума, като се разбра, че се случва точно обратното. Изобщо изслушването на министър-председателя Борисов заедно с парламентарния дебат не предизвикаха новини. Не чухме нищо, което премиерът да не е казвал и друг път.

Изказването на премиера в парламента все едно, че беше продължение на сутрешния брифинг, защото практически обхватът, подходът и кръгът на вижданията и на позициите на министър-председателя, макар представени пред парламента, не е по-различен от това, което той прави всекидневно. Което означава, че той няма дори идея и представа за тези обществени очаквания, които не са реализирани до този момент.

Това не са просто очаквания на българите, защото ние сме свикнали да не се сравняваме с други, но в случая кризата е глобална, планетарна, и механизмите, които всички над 130 държави прилагат, са едни и същи, и всичките те включват онова, което ни брифингират всяка сутрин. По-важното, обаче, е защитата на населението в медицински, в социален и в сигурността на живота им смисъл. Нещо, което българското правителство до този момент не само, че не е поставило на дневен ред, но то мисля, че се пренебрегва до степен, която е престъпна.

Водещ: Г-жо Инджова, не е ясно, какви са изразходваните досега средства. С какво си го обяснявате?

Ренета Инджова: Аз се чудя, защо сега се появи този въпрос за незнанието, какви са средствата, които държавата използва. Ами това е практика, която се е утвърдила, която в много от годините, през които минаваме, тя е потъпквана като изисквания за одобряване на бюджета, като анализи, като отчети на извършвани разходи. Спомнете си, не знаем къде отиде Сребърният фонд; не знаем, къде отидоха от първото правителство едни пари на Здравната каса; не знаем, какво се случва с държавния дълг. Ето днес е излязла информация, която казва, че  52% е общият брутен дълг на страната, нещо, което досега сме се хвалили, че е наполовина по проценти.

Сега, ако кажете на Борисов, че държавният дълг е много по-голям от този, който правителството обявяваше досега, той ще каже: „Знаете ли колко много порасна БВП?“ Това, че е пораснал, е възможно да има и допълнителни увеличения на дълга, но когато те са вложени там, където една икономика да се развива и расте, те се превръщат после в растеж, данък и в крайна сметка в развитие. Но ние тези неща ги нямаме – увеличава се дългът, но при липса на инвестиции, изтичане дори на чуждите инвестиции от страната, възниква въпросът: къде отиват тези средства? И вие днес питате за коронавируса средствата. Ами те всичките средства на публичния сектор и на държавата по този начин се разходват. Затова президентът Радев непрекъснато пита къде са средствата, но и на него не му отговарят. Или по-точно, отговарят му, но с компромати. Това е засега./Източник Епицентър.бг/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *