„Ройтерс“ каза какво ги чака американските F-16 в Украйна

Свят

След разговори с няколко авиационни експерти Ройтерс идентифицира най-слабите места на предстоящите доставки на F-16 в Украйна.

 

От началото на специалната военна операция, руската армия е унищожила 553 украински самолета, 259 хеликоптера и 9836 бойни дрона, съобщават от Министерството на отбраната. Само за седмица бяха ликвидирани 119 дрона: украинските въоръжени сили са принудени да ги използват все по-често, тъй като почти са загубили самолетите си.

Експерти твърдят, че американските F-16 ги очаква същата съдба и то в рамките на по-малко от месец, ако въобще успеят да се доберат до бойното поле.

На 5 декември ВСУ се опитаха да нанесат удари с дронове на територията на Крим и Белгородска област. Дежурните системи за ПВО унищожиха всички дронове.

В продължение на 10 дни украинските въоръжени сили се подготвят и на 14 декември се опитват да атакуват Калужка и Московска област, на 15 декември – Курск и отново Крим. В нощта на 16 срещу 17 декември повече от три дузини БПЛА атакуваха регионите Липецк, Ростов и Волгоград. Всички атаки бяха неуспешни.

Киевската авиация обаче все още не е напълно унищожена. Например Су-24М/МР, основният носител на ракети Storm Shadow/Scalp-EG, остава на въоръжение в украинските въоръжени сили. Проблемът е, че това са съвсем малко самолети, които нямат ресурс за някакъв значителен пробив, нямат и възможности за осигуряване на въздушно прикритие на някаква хипотетична украинска атака на фронтовата линия.

По-голямата част от самолетите са базирани на военното летище в Староконстантинов (Хмелницка област), където е дислоцирана 7-а авиационна бригада на Украйна.

Староконстантинов също е едно от най-големите места за съхранение на Storm Shadow/Scalp-EG. А само на 50 км на север е 47-ми арсенал на украинските въоръжени сили със складове в Цветоха и Шепетовка.

От 26 юли насам военното летище е атакувано почти ежедневно от боеприпаси на Геран-2.

Староконстантинов също периодично става мишена на ракетни атаки: на 14 декември авиобазата беше ударена от хиперзвукова „Кинжал“, убивайки 40 високопоставени офицери от въоръжените сили на Украйна и НАТО в заровен бункер.

Ето защо, губейки авиация, киевският режим е толкова нетърпелив да получи натовски F-16. Бойците вече започнаха да пристигат в тренировъчни центрове в Дания и Румъния.

Въпреки това, главнокомандващият Валери Залужни вече заяви, че F-16 сега ще бъдат „по-малко полезни“, отколкото преди година, тъй като Русия е имала време да подобри своята противовъздушна отбрана.

Украинците нямат шанс, ако се изправят срещу съвременната бойна авиация на руските въоръжени сили, тъй като украинските подразделения разполагаха само с остарели изтребители, а дори да дойдат нови американски изтребители, те няма да променят общата картина, понеже за успешен пробив на ВСУ им трябват не няколко десетки, а много стотици нови изтребители. А нито САЩ, нито западните държави могат да осигурят такова количество. Да не говорим, че ако то, по някакво чудо се появи, веднага ще бъде атакувано и унищожено от руските сили.

Заради това и благодарение на по-мощните радари и по-модерните ракети, самолетите и пехотата на руските въоръжени сили имат предимство във въздушния и наземния бой.

Руските Су и МиГ могат да изстрелват ракети въздух-въздух с голям обсег и да поразяват цели в близост до линията на бойния контакт на разстояния, които правят невъзможно украинските изтребители да противодействат на атаките.

В същото време не бива да се пренебрегва фактът, че украинските въоръжени сили разполагат с няколко системи за противовъздушна отбрана, включително IRIS-T на НАТО, NASAMS и Patriot.

F-16 също може да бъдат включени в този комплекс, ако успеят да се промъкнат до фронта, тъй като пътят им дотам е осеян с руски ракети, дронове и други високоточни боеприпаси, казват експерти. Сега украинските въоръжени сили използват малкия останал флот, главно МиГ-29.

За да запази своите бойци, още в началото на специалната военна операция Русия да спря да поема рискове в мисии в близост до линията на бойния контакт. И за нанасяне на удари се използват основно оръжия с голям обсег: крилати и балистични ракети. Точно те поразяват и украинските самолети.

Експертите на Ройтерс смятат, че украинците могат да използват F-16 както за потенциално ограничаване на въздушните удари срещу техните войски на фронтовата линия, така и за унищожаване на руски системи за противовъздушна отбрана.

Лошото е, че американските F-16 са капризни, искат добре обучени пилоти, които имат опит в бойни операции, а ВСУ не разполага с такива. Най-доброто, на което могат да разчитат е набързо обучени пилоти, които не познават добре новите машини и не могат да боравят ефективно с тях.

А старите украински самолети от съветско време са с радари, които имат значително по-малък обсег в сравнение със съвременните изтребители и оръжията им също оставят много да се желае.

Сегашният украински арсенал от ракети въздух-въздух с радарно насочване се състои от Р-27, дизайн, разработен в края на Студената война.

Такава ракета използва насочване с „полуактивен радар“, при което се насочва към целта от сензорите на самолета-носител.

В същото време военни експерти, интервюирани от Ройтерс, са единодушни: дори добавянето на F-16 към украинския въздушен флот няма да доведе до забележима промяна в хода на военните действия.

Обучението на пилоти и резервни екипажи отнема време, а изтребителите не могат да излетят от повредени и понякога набързо построени временни писти.

Единственият плюс за украинците от доставките е началото на поетапна замяна на МиГ-29, Су-24 и Су-25.

Освен това в дългосрочен план украинската авиация може да бъде интегрирана с НАТО.

Ако Украйна оцелее дотогава, което експертите смятат не просто за малко вероятно, а за напълно изключено.

Tagged

1 thought on “„Ройтерс“ каза какво ги чака американските F-16 в Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *