„Росатом“ попари Росен Христов за американско ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“!

България отблизо

По повод изказвания на българския министър на енергетиката Росен Христов, че пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще премине към горива от „Уестингхаус“, заместник генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров заявява, че „съмнения буди предположението, че в процеса на внедряване на горивото от алтернативен доставчик по надлежен начин ще бъдат изпълнени всички необходими изисквания, на първо място за случая, когато горивото ще се експлоатира в смесени активни зони.

 

Има спецификации, които изискват намесата на руската страна в такъв процес. Най-напред, за да се установи какви са характеристиките на горивото, а след това и как ще реагира в процеса на експлоатация.

За такъв сценарий гарантирането на безопасната експлоатация на енергоблоковете, а също и нормалното функциониране на системата за вътрешнореакторен контрол, са възможни само при предоставяне на входни данни и подготовка на съответните разчети с участието и на двамата доставчици.

Само че сме длъжни да отбележим, че държавната корпорация „Росатом“ и организациите, влизащи в нейния състав, не са получавали съответните запитвания от АЕЦ „Козлодуй“ за това как ще се организира процеса, при използване на съвършено друго гориво. Експлоатацията на смесена активна зона, където ще се сблъскат две напълно различни горива без надлежни разчети, изисквания и обосновки, е сериозен риск от гледна точка на ядрената безопасност, като отговорността за това ще носи изцяло операторът на АЕЦ“, казва „Росатом“.

На практика това означава, че не е възможно използването на чуждо ядрено гориво в руските реактори на АЕЦ „Козлодуй“, защото Русия трябва да получи достъп до американското ядрено гориво, за да определи дали то ще може да работи безопасно в руските реактори. Много е проблематично дали фирмата Уестингхауз“ ще даде такъв достъп. После, това гориво трябва да се изпробва в Русия на аналогични експериментални реактори, за да се види дали ще работи безопасно. И накрая руските специалисти трябва да наблюдават процеса на място в „Козлодуй“ поне в началните дни.

Ако тези условия не бъдат изпълнени Росатом“ снема отговорността от себе си, ако се случи ядрена авария, която да залее родината ни с радиация.

„Росатом“ остава изцяло отворена за диалог, основан на доверие и обмен на информация за целия комплекс въпроси на руско-българското сътрудничество в областта на ядрената енергетика, завършва писмото си Кирил Комаров.

 

Източник: БТА

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *