Румен Овчаров разкри как „Промяната“ ни слага върху ядрен вулкан!

България отблизо

Бившият енергиен министър Румен Овчаров посочи смяната на руското ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“ с неруско ядрено гориво като поредната бомба, заложена от кабинета „Петков“.

 

„Ние ще минаваме на неруско гориво – как го правим това? Новото неруско гориво не е същото. Нали видяхме каква поразия стана, когато украинците решиха да сменят руското ядрено гориво с неруско. В една от украинските атомни централи, където горивото беше сменено, от 48 заредени касети с новото гориво, 10 се оказаха разхерметизирани. Започна да изтича радиация и се наложи спешно спиране на ядрената централа.

Този инцидент ясно показа, че ядреното гориво, с което са проектирани да работят реакторите не може да се сменя. И в двата случая – и в Украйна, и в България – руското ядрено гориво не може да се сменя с неруско. Защото безопасността изчезва и може да се окаже, че седим върху ядрен вулкан.

А територията на нашата страна е много малка, което означава, че цялото население ще бъде облъчено. Какво правим тогава?, попита Румен Овчаров.

„Този меморандум (с Джемкорп -б.р.) беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които се сключват подобни споразумения. Дали е отменен или не е, не мога да кажа, има институции. Друг е въпросът, че самият меморандум беше абсурден. Пристига една офшорка в България и ние ѝ предоставяме права да прави всичко в енергетиката – от батерии до лицензиране на ядрено гориво, включително и „Топлофикация София“, коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на „Денят ON AIR“ пред Bulgaria ON AIR меморандума с Джемкорп, който роди поредния скандал около бившето правителство на Кирил Петков.

Всичко ще ни се случи, защото не знаем какво правим. И когато започнат да се случват нещата, ние сме на страната на губещите

Освен това тези 8 млрд., които са написали за инвестиции, няма да ги изхарчат. Тези младежи (от „Промяната“ – б.р.), без да искат, или много добре знаейки какво правят, за 8 месеца направиха повече гафове в енергетиката от Бойко Борисов за два мандата. Като почнем с „Газпром“, ние сме надплатили над 800 млн., до края на годината ще ги докараме над милиард, минем през „Мариците“, „Джемкорп“. Такива неща ще се случат в България, че не ми се мисли“, заяви Овчаров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *