Соломон Паси: Трябва да сме благодарни на САЩ, че не санкционираха цялата държава! А можеха заради Борисов!

България отблизо
Санкциите по закона “Магнитски” са ужасяващ шамар. Трябва да сме благодарни, че те не бяха наложени на цялата ни държава. Борбата с корупцията се превръща в основен приоритет на президента Джо Байдън.

Това заяви в ефира на bTV Соломон Паси, бивш министър на външните работи.

 

Коментарът му идва след тежкия и наистина звучен шамар, който България получи от Съединените американски щати в средата на отиващата си седмица. Санкционирани заради корупция по закона “Магнитски” бяха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. В декларацията към самия документ са направени фрапиращи твърдения.

Санкционирани са 64 фирми, свързани с въпросните лица. Тепърва ще се берат плодовете на тези санкции, а действия от българските институции очаква и обществото.

Изобщо – нажежена остава обстановката в България през последната една година. Редица скандали, свързани предишното вече управление на Борисов и ГЕРБ тресат държавата. Лятото на 2020 г. бе придружено с протести срещу кабинета му и прокуратурата. Бяха публикувани редица критични доклади за България.

 

Служебен кабинет пък пое контрола над страната след изборите на 4-ти април, а действията му за изминалите около две седмици вадят на светло фрапиращи факти за управлението на Борисов за последните 10 години.

 

Паси сам определи действията на служебния кабинет и американските санкции по закона “Магнитски” като напълно синхронизирани. Не смята обаче, че са взаимно свързани. 

Паси призова за повече въображение при разходването на онези 12 милиарда лева, които се очакват като помощ за България от ЕС по Плана за възстановяване.

 

„От саниране на панелки България няма да получи развитие. Нямаме формулирани национални цели“, посочи Паси и призова за реформа на Българската банка за развитие, която би могла да превърне китайското си портфолио и „комунистическите пари“ в пазарни.

 

„Банката има шанса да излезе от всичко, на което се бе превърнала в символ“, посочи още бившият външен министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *