Румен Радев: Въпросът с бюджета засяга националната сигурност!

България отблизо

„Въпреки проведените задълбочени дискусии, не постигнахме консенсус. Според болшинството партии, дебатът за бюджетът трябва да се води само в парламента. Смятам, че това е въпрос, който засяга националната сигурност”. Това заяви президентът Румен Радев след КСНС.  

 

Две кризи – здравната и мигрантската ще доминират през есента. Овладяването им изисква сериозна организация. 

„Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в страната, за да може тези пари да стигнат до болниците, границата и нуждаещите се, трябва НС да реши“, добави той.

Народното събрание, обаче, се бави и не актуализира бюджета. Недоволството си от работата, а и от непостигнатия консенсус по време на Консултативния съвет днес изказа държавният глава Румен Радев.

В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на собствения си гръб. Две кризи се очакват през есента у нас – здравна и мигрантска, предупреди държавният глава

Темата с актуализацията на бюджета изисква максимално консолидация вътре в самия парламента, посочи Радев, а е особено опасно това, че това Народно събрание може и да не може да актуализира бюджета заради липсата на време.

„Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за лекарства и консумативи, за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицински персонал, няма да има средства за мярката 60/40, няма да има средства за усилване охраната на границата, за МВР, няма да се изплащат помощи за отопление на нуждаещите се, нито ще се изплащат парите за лична помощ, няма да има индексация на пенсиите. В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце”, заяви президентът.

Радев премина от темата за бюджета на темата с полицейското насилие по време на протестите миналото лято. „Приветствам решението на председателя на НС да свика извънредно заседание по темата”, каза Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *