Русия остро скастри САЩ: Не се месете в отношенията ни с България!

Свят

Русия реагира остро на вчерашните изказвания на високопоставени служители на Държавния департамент на САЩ, оценили критично плановете на България за развитието на енергетиката.

„Руската държавна корпорация „Росатом“ реализира най-голямото количество проекти на АЕЦ на чужди пазари. 36 енергоблока са на различни етапи на строителство в 12 страни. Реакторите ВВЕР-1000 вече са доказали своята надеждност, трайност и сигурност не само в Русия, но и в ЕС, в частност в България и Чехия. Проектът “Белене“ отговаря на всички „постфокушимови“ изисквания, също така има сертификат EUR“. Това заявява в официално изявление руското посолство в България, публикувано и на страницата на мисията във Фейсбук.

Посолството задава въпроса „дали авторитетните американски специалисти споделят скептицизма на колегите от Държавния департамент относно модерните руски ядрени технологии“.

Според заявлението, изказаните вчера американски тези за модернизацията на българската газотранспортна система (ГТС) изглеждат „изсмукани от пръстите“. „Доколкото ни е известно, България разширява ГТС за сметка на собствените си средства, като изхожда от националните си интереси, в пълно съответствие с европейското законодателство с цел осигуряване на техническите възможности за диверсификация на доставките на енергоносителите в страната. Чрез разклонената мрежа на тръбопроводите българските партньори създават конкурентната среда за доставчиците на горивото, от което в крайна сметка печели потребителят“, твърди посолството в звоето изявление и заключава: „Кой, ако не корифеите на пазарната икономика, трябва да разбира това…“

Припомняме, че по време на официално посещение в България вчера помощник-държният секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън каза, че американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска територия.

При срещата си с министъра на енергетиката Теменужка Петкова той заяви: „Разбирам, че има различия в имената на газопровода, но според нас, това не променя факта, че Русия го използва като инструмент. Едно и също нещо е. Законодателството на САЩ за санкциите е от няколко години и обновяването по предложение на Помпео през юли, цели да се предотврати използването на енергийни активи за влияние“.

Външният министър Екатерина Захариева от своя страна заяви, че България не е застрашена от санкции, защото спазва всички европейски правила, напомня „Фактор“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *