Румен Радев прави партия? Ето кой иска да го спре!

България отблизо

Президентът Румен Радев има свой политически проект и ще прави партия.

Това упорито се говори в политическите среди и в момента се правят изчисления, че ако той застане начело на каквато и да било формация, българите ще го подкрепят и то с много гласове. Само той има 60 процента одобрение и ако подбере правилните хора, ще отвее от мястото му Вечната Амбър, тоест Борисов.

Тези изчисления се чисто математически и подобна партия няма да просъществува дълго, нито ще има съответния ефект, заяви социологът Андрей Райчев. Той даде пример какво се е случвало досега с подобни начинания. Трима от четири български президенти са правили политически проект. Четвъртият уж щеше да излиза от политиката, но упорито се носят слухове, че също  се е засилил да се връща на сцената.

Според Райчев, всеки президент, който се опитал да направи партия досега, се е провалял с гръм и трясък.  Желю Желев пръв направи партия, разочарован  от новите демократи, но въпреки че беше морално чист и некомпрометиран, успя сам да събере едва  14 000 гласа. След което се разочарова и си тръгна неразбран.

Петър Стоянов  пък направо  оглави готова партия и то не е коя и да е, а СДС. И откакто я оглави, тя тръгна стремително надолу, а сега вече е бутикова.
Георги Първанов се отцепи от БСП, основа АБВ и точно тази му крачка го изхвърли безславно от политиката. И от президент с над 50 процента подкрепа, се превърна в аутсайдер.

Сега и  Плевнелиев се е активизирал. Явно да си прави сметка да оглави някакъв сателит на ГЕРБ. ва нещо. Мога да му предскажа: няма да влезе в парламента, каза Райчев.
Ако генерал Радев е загубил ума си, ще последва предшествениците си. Но ако има здрав разум, няма да го стори.
Около него обаче има много хора, които го подтикват да застане начело на някакъв проект, те в момента се  хранят от политическата му кариера и не искат след четири години да слязат от сцената. Затова и го уверяват, че единственият изход е да се направи партия, за да се уредят и те. По тази причина има много „доброжелатели“, които непрекъснато го съветват,  анализират, размахват  цифри от проучвания и представят едно светло политическо бъдеще. Разчитат, че се е главозамяал,  загубил е връзка с реалността и ще ги послуша.

Президентът не избран партийно.  Той е поставен на това място като надпартиен, за да работи за България. Ако се подмами да слезе  на партийно ниво,  ще последва провал, категоричен е социологът.

Ще си позволим обаче да не се съгласим този път Райчев.

Първата разлика между Радев и останалите е неговата надпартийност. Всички останали бяха символ на някоя партия, а той бе подкрепен от БСП, но не членува в нея.

Втората е, че народът масово призовава Радев да направи президентска република и да остави малко партиите да си „отдъхнат“ от властта. Докато Желев, Стоянов и Първанов не бяха желани като водачи на нацията след изтичането на мандата му, а за Плевнелиев се носят само вицове, то в случая Радев – хората го искат. Само вижте колко групи има във Фейсбук, които дори го упълномощават да говори от името на народа. Вижте и коментарите под различните статии. Ако се пресеят тези на троловете, доверието е огромно.  А в цифри 60 процента!

Третата е, че той не е маша нито на Русия, нито на ЕС, нито на САЩ. Нещо много рядко срещано при български политик. Даже не е маша на БСП, въпреки че беше подкрепен от партията.  Работи единствено за народа и за България и никой досега не е успял да изрови поне едно компроматче за него. Иначе веднага щяха да го развеят и да се опитат да го смачкат.

Дори обвинението, че е натовски генерал се стопи, защото той заяви в прав текст. Преди всичко съм български генерал!

Така че, г-н Райчев, има разлика между предишните президенти и сегашния.

Не ги поставяйте под общ знаменател. Те бяха маши, той не е.

И явно някой много се страхува от него.

Щом ден през ден социолозите го съветват, значи има причина.

Плевнелиев не бе анализиран за пет години от никого…

Радев непрекъснато е в устата на Борисов, Цветанов, социолози, политолози, професори, математици, само врачките още не са го подхванали.

Дали ще прави партия, или не, нека сам прецени.

Но доказано с цифри и факти, народът е с него.

Народът иска да бъде управлявам от твърда ръка, а не от меки партийни китки.

И рано или късно това ще стане.

Напук на социолозите и политическите медиуми!

Станислава Славова , istinata.net

 

 

Tagged

3 thoughts on “Румен Радев прави партия? Ето кой иска да го спре!

  1. Мисля, че Президентът Радев има реален шанс да формира нова несистемна партия, която да разбие статуквото. Освен това такава партия вече няма как да бъде отречена като алтернатива на „безалтернативната“ ГЕРБ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *