Русия вече е алтернатива по-силна от глобалния Запад

Свят

Действията на Израел в Ивицата Газа подкопаха дипломатическите усилия на Запада да привлече Глобалния юг към Украйна, съобщава “Файненшъл ТаймС”. Москва вече не е „глобален изгнаник“, тъжно констатира публикацията. Както казаха неназовани официални лица и дипломати пред вестника, кризата в Близкия изток е „дар от небето“ за Русия.

Защо това се случи?

Дипломатическа катастрофа

Повече от година и половина САЩ, Великобритания, Франция и други лидери на Европейския съюз се опитваха да докажат на международната общност, че специалната операция на Русия в Украйна е борба между авторитаризма и демокрацията, между злото и доброто. През август западни дипломати събраха представители на 58 държави в Саудитска Арабия, за да ги убедят в правотата на своята позиция и същевременно да приемат така наречения “План Зеленски” като основа за разрешаване на конфликта. Не беше постигнат голям напредък, но участниците в срещата поне признаха необходимостта от запазване на световния ред.

Въпреки това, както отбелязва “Файненшъл Таймс”, реакцията на западните страни на бомбардировките над Ивицата Газа показа на Глобалния юг, че правилата на играта могат да бъдат преразгледани. В резултат на това светът започна да се разделя на поддръжници и противници на действията на Израел, а Украйна се оказа встрани от информационния дневен ред.

„Определено загубихме битката за Глобалния юг. Цялата работа, която свършихме с неговите страни във връзка с Украйна, е загубена“, заяви пред изданието един от висшите дипломати на Г-7. „Забравете за правилата и световния ред. Те никога повече не ще ни слушат. Това, което казваме за Украйна, трябва да важи и за Газа. В противен случай ще загубим цялото си доверие”, допълни той. Според него бразилците, южноафриканците и индонезийците вече нямат причина да вярват на казаното от западняците за ценността на човешките права.

Британската медия подчертава, че развиващите се страни подкрепят борбата на палестинския народ, тъй като я разглеждат през призмата на самоопределението и съпротивата срещу хегемонията на САЩ. Нещо повече, американски дипломати признаха пред “Файненшъл Таймс”, че това силно ги тревожи, но Белият дом няма да преразгледа отношенията си с Израел.

Гълъби срещу ястреби

Трябва да се отбележи, че в Съвета за сигурност на ООН американците на два пъти блокираха резолюции за прекратяване на военните действия между ХАМАС и “Цахал”. За първи път Москва излезе с подобна инициатива, тя беше подкрепена от Китай, Габон, Мозамбик и ОАЕ. Франция, Великобритания и Япония застанаха на страната на Вашингтон. Бразилия направи втори опит – гласуваха всички с изключение на САЩ. Вместо призив за мир, Джо Байдън посети Тел Авив, където каза, че Израел не е бомбардирал болницата в Ивицата Газа.

Освен това в западните страни пламнаха протести в подкрепа на Палестина. Демонстрации се проведоха в САЩ, Франция, Италия и Великобритания. В същото време алжирският футболист на френския „Ница“ Юсеф Атал беше принуден да се извини за публикуването на видео в подкрепа на палестинския народ.

Холандският полузащитник Ануар Ел Гази беше отстранен от тренировки в германския футболен клуб “Майнц” заради публикация в социалните медии, в която се казва, че Палестина трябва да бъде свободна. А носителят на Златната топка Карим Бензема, който играе в Саудитска Арабия, беше наречен „агент на ХАМАС“ заради критиките към Израел.

Междувременно Владимир Путин успя да обсъди конфликта с ръководителите на Сирия, Иран, Египет, Китай, Палестина и Израел. Във всеки случай той се застъпи за прекратяване на огъня и доставка на хуманитарна помощ за цивилни. В резултат на това ХАМАС заяви, че оценява високо позицията на руския президент.

Несломимо приятелство

„Разногласията между Запада и страните от Юга наистина са едно от последствията от ескалиралия конфликт в Палестина. Но още преди това противоречията нарастваха, което беше очевидно на срещата в Джеда, където се проведоха консултации по мирно разрешаване на украинския конфликт. След това Саудитска Арабия предложи алтернатива на плана на Зеленски, подкрепян на Запада „Не беше възможно да се наложи това и на Г-20. Много държави отказват да проведат преговори без Русия. Разцеплението се влоши и придоби това конфигурация“, каза Андрей Суздалцев, доцент във ВШИ.

Политологът отбеляза, че срещата на високо равнище в Пекин по време на посещението на Байдън в Тел Авив е показателна. Имаше рекомбинация на Юга, която сега ще бъде много трудна за унищожаване.

 

„След прехода на Запада към конфронтация и изолация на Русия бързо стана ясно, че това не е реалистична позиция. Нашата страна заема специално място в световната политика, икономика и култура. Курсът на Запада среща активна, целенасочена и системна съпротива от страна на Москва. Това превръща Русия в естествен център на тежестта за всички държави, които не приемат западната хегемония и имат волята да й се противопоставят. Сред последните събития разширяването на БРИКС значително се открои“, казва Алексей Зудин, старши преподавател в МГИМО.

Палестинско-израелската война особено бележи влошаването на отношенията между Запада и Юга. „В Рияд Блинкен беше принуден да чака цяла нощ за среща със саудитския принц. Други страни отказаха да се срещнат както с държавния секретар на САЩ, така и с президента Байдън. Огромни протести срещу Израел се провеждат дори извън арабския свят“, спомня си специалистът.

Силовата политика в Ивицата Газа доведе до изолацията на САЩ и Израел, подчертават експертите. Истинското отношение към действията на Вашингтон на световната сцена става все по-очевидно. Русия, която последователно следва суверенен курс, се превръща в алтернатива на Запада за Глобалния Юг.

Превод: В. Сергеев

Tagged

1 thought on “Русия вече е алтернатива по-силна от глобалния Запад

  1. Двойните стандарти на Запада и извратените им ценности не могат да заблудят всички държави. В много страни се подкупват управляващите и се действа „демократично“ под диктат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *