Русия и Индия засилват стратегическото партньорство! Ето какво ще правят заедно

Свят

Русия и Индия постигнаха напредък в преговорите за планове за съвместно производство на военно оборудване, каза в сряда руският външен министър Сергей Лавров след разговори с индийския си колега Субрамаям Джайшанкар в Москва, предава „Ройтерс“.

Говорейки на пресконференция, Лавров каза, че това сътрудничество е от стратегически характер и е в интерес на двете страни и ще помогне за гарантиране на сигурността на евразийския континент.

Той каза, че Москва уважава желанието на Индия да диверсифицира своите доставчици на военно оборудване и също е готова да подкрепи желанието на Ню Делхи да произвежда неща, необходими на Индия в Индия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент Владимир Путин ще се срещне с Джайшанкар по-късно в сряда.

Джайшанкар каза, че очаква Путин и индийският премиер Нарендра Моди да се срещнат следващата година.

Джайшанкар каза, че той и Лавров са обсъдили конфликтите в Украйна и Газа, както и двустранната търговия и инвестициите.

Индия се превърна в един от основните икономически партньори на Русия, след като през 2022 г. Западът наложи широки санкции на Москва заради войната в Украйна.

Русия пренасочи голяма част от износа си на петрол към Индия и засили дипломацията в рамките на групата нации БРИКС, група, на която и двете страни са основатели.

Според Джайшанкар индийско-руската търговия се очаква да достигне 50 милиарда долара тази година.

Той каза, че Ню Делхи има желание да подпише двустранен инвестиционен договор с Русия, както и споразумение за свободна търговия с ръководения от Москва Евразийски икономически съюз.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *