Денков козирува и се отчете на Пеевски за „Лукойл“

България отблизо

Три срещи в Министерския съвет и един телефонен разговор с представители на „Лукойл“ отчита министър-председателят Николай Денков в отговори до Делян Пеевски от ДПС, сочи справка в сайта на Народното събрание.

 

Информацията до председателя на парламентарната група премиерът изпраща в края на ноември след медийни атаки и закани от Пеевски към Денков, че правителството не се противопоставя на руската компания.

Първата посочена от Николай Денков среща с представители на „Лукойл“ е от 5 юли. Присъстващи освен министър-председателя са министърът на финансите Асен Василев; Иван Модев, началник на политическия кабинет на Денков; Александър Величков, изпълняващ длъжността генерален директор на „Лукойл България“; Евгений Маняхин, председател на управителния съвет на рафинерията в Бургас;

Според отговорите на Денков до Пеевски представителите на „Лукойл“ са заявили, че „Лукойл Нефтохим“ може да премине към работа с неруско гориво едва от началото на 2025 г., което българската страна е определила като неприемливо и е поискала по-кратки срокове.

На последваща среща на 24 юли в Министерския съвет е обсъден предложен от „Лукойл Нефтохим Бургас“ съкратен график за отказ от руско гориво. В публичната информация липсват данни за сроковете. Участниците в разговорите са същите като от 5 юли, става ясно от информацията на Денков до Пеевски.

Третата среща между правителството и „Лукойл“ е от 13 септември, гласят отговорите от министър-председателя до Народното събрание. За резултатите от нея още тогава пресслужбата на правителството разпространи информация. В отговорите до Пеевски се посочва, че срещата е насрочена заради заявката от края на юли на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС вносът на суровината от Русия да бъде забранен месец след приемането на разпоредбите от Народното събрание.

Обявеният списък с присъстващи вече включва и по-високостоящи представители на „Лукойл“:

представители на правителството: премиерът Николай Денков; министърът на финансите Асен Василев; министърът на икономиката Богдан Богданов

представители на „Лукойл“: Вадим Воробьов, главен изпълнителен директор ПАО „Лукойл“; Рустем Гималетдинов, вицепрезидент, отговарящ за преработката ПАО „Лукойл“; Максим Донде, вицепрезидент, отговарящ за downstream ПАО „Лукойл“; Евгений Маняхин, председател на управителния съвет на рафинерията в Бургас; Александър Величков, главен юрист на групата компании „Лукойл“ и зам.-председател на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

„Министър-председателят постави въпроса за редовното внасяне на авансовите данъци, които „Лукойл“ дължи на държавния бюджет. Освен 10% корпоративен данък по закон компанията трябва да плаща още 33% временна солидарна вноска. Представителите на „Лукойл“ потвърдиха готовността си да изпълнят своето задължение в съответствие с изискванията на закона“, гласи информацията от премиера за акцент от срещата.

„И трите посочени срещи са проведени в работен формат, поради което не е било необходимо да се води стенографски запис“, съобщава Денков в отговорите до Пеевски.

През октомври Народното събрание с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане да повиши от 33% на 50% т. нар. данък свръхпечалба, който постъпва в фонда за енергийна сигурност. През същия месец (на 22 октомври) по темата е имало разговор между Иван Модев и Александър Величков за внасянето на данъци от страна на „Лукойл“: „Рафинерията е посочила, че ще плати всички дължими данъци в срок през тази година, както са законово заложени“, твърди се в информацията от Министерския съвет.

От отговорите на премиера до Министерския съвет става още известно, че от ноември представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ е Бойко Ницов. През август, около два месеца след гласуването на кабинета „Денков – Габриел“, държавата се зае със смяната на досегашния си представител в руската компания Красимир Първанов. Съобщава се, че министърът на енергетиката Румен Радев се срещал с Ницов единствено за преценката му как би се отразило бързото прекратяване на изключението (дерогацията) за България от санкциите на Европейския съюз за внос на руски нефт.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *