Русия към Румъния: Мислете преди да изпълнявате чужди заповеди, за да не ви се стъжни

Свят

Използването на тактически изтребители Ф-16 на територията на Полша, Словакия и Румъния, ще бъде разглеждано от Москва като участие на тези страни в конфликта в Украйна и ще принуди Русия да предприеме съответни мерки. 

За това предупреди по време на пленарната сесия на ОССЕ ръководителят на руската делегация във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията Константин Гаврилов, изразявайки позицията на руското външно министерство.

Посолството на Руската федерация в Букурещ на официалната си страница във Facebook припомни тази позиция, информира Нюз.ро., цитирана от „Диджи24“ и БТА. Румънските медии разчитат това като открита заплаха от страна на Москва към Букурещ, в случай, че Украйна използва самолети Ф-16, които излетят от територията на Румъния.

Наскоро говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че „като се има предвид унищожаването на значителна част от летищната инфраструктура на територията на Украйна, има голяма вероятност тактическите бойни самолети Ф-16, предадени на украинските въоръжени сили от държавите-членки на НАТО, да излетят от военновъздушни бази в Полша, Словакия и Румъния“, припомня Нюз.ро.

„По време на пленарната сесия на ОССЕ ръководителят на руската делегация във Виена за военна сигурност и контрол на въоръженията Константин Гаврилов заяви, че Русия твърдо предупреждава, че „използването на тактически изтребители F-16 на територията на държави, споменати по-горе, ще бъде разглеждано от Москва като участие на тези страни в конфликта в Украйна и ще принуди Русия да предприеме съответни мерки“.

Миналия месец Румъния откри в 86-а авиобаза Фетещ европейски център за обучение на пилоти на самолети Ф-16, припомня Диджи24.

Центърът ще обучава румънски пилоти да управляват летателните машини, които ще влязат във военновъздушните сили на Румъния, но също и пилоти от съюзническите и партньорски военновъздушни сили, включително от Украйна.

Източник: dnes.dir.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *