Русия нанесе ракетен удар по ВСУ в Запорожие с ново оръжие, пресича опитите за настъпление

Свят

Руската армия е използвала оръжие, чиито боеприпаси достигат целта за секунди след изстрелването на ракетата и няма време за никаква реакция. Това отбеляза говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили.

 

Както съобщава Юрий Игнат, представител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна ударът е бил нанесен с ново оръжие. „По предварителни данни ракетните изтрели по Запорожие са били нанесени от реактивни системи за залпов стрелба, вероятно „Торнадо-С“. ​​

Със сигурност можем да кажем, че това е реактивна артилерия. Тя лети изключително бързо, от изстрелване до попадение минават само няколко секунди“, каза той, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза, че точно поради скоростта на подобни оръжия сигналите за въздушна опасност не винаги могат да работят. Именно това, както и липсата на съответни разузнавателни данни, накараха сигнала за въздушно нападение в Запорожие да прозвучи след атаката.

Припомняме, че Илон Мъск отказа да предоставя своята система Старлинк на Украйна за откриване на цели и нанасяне на удари по руската армия.

През денонощието руските сили нанесоха над 40 въздушни удара по територията на Украйна и извършиха над 30 атаки с реактивни системи за залпов огън.

Това съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в своя сводка.

По време на „специалната военна операция“ в Украйна руските пилоти от ВКС са извършили над 140 000 полета, пишат чуждите агенции. Според министъра на отбраната на Русия генерала от армията Сергей Шойгу, те са унищожили над 20 000 вражески цели.

„По време на операцията са извършени повече от 140 000 полета. Общо въздушно-космическите сили унищожиха над 20 000 цели на противника“, каза министърът на заседание на колегията на военното ведомство.

До 10 март броят на самолетите на украинските ВВС, унищожени от руската армия в рамките на специална операция, достигна 400 единици. В навечерието стана известно, че руската изтребителна авиация е свалила украински хеликоптер Ми-8 в района на Харков, както и самолет Су-25 в ДНР.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *